Tyrannosaurus te koop

5 oktober 2020
T. rex Stan, foto: Christie's

Heb je altijd al een eigen T. rex willen hebben? En heb je nog ergens een paar miljoen euro liggen? Dinsdag 6 oktober wordt er eentje geveild.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijks werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Eenmaal,
andermaal

Het gaat om de tyrannosaurus Stan, die in 1987 is opgegraven. De New Yorkse vestiging van veilinghuis Christie's biedt hem op dinsdag 6 oktober te koop aan, en verwacht dat het skelet ergens tussen de zes en de acht miljoen dollar op gaat brengen.

Voor dat geld krijg je een van de bekendste en meest complete T. rex-skeletten ter wereld, met 188 botten. "Elk skelet heeft zo zijn eigen sterke punten", vertelt dinosaurusexpert Anne Schulp, onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. "Alle skeletten samen leveren een compleet beeld."

Dat beeld gebruik je bijvoorbeeld bij het invullen van de stukken skelet die je niet hebt. Bij Naturalis-dino Trix ontbraken onderdelen van de achterpoten. Die zijn vervangen door afgietsels van een andere beroemde tyrannosaurus: Sue. "Een afgietsel van een stukje van Stan z'n staart zit in die van Trix", vertelt Schulp. "Wie de veiling ook wint, je kunt altijd een stukje van Stan in Leiden zien."

Bezorgd

Er is geen voorwaarde aan de koper gezet: het kan zijn dat Stan in een museum eindigt, of dat hij iemands privé-eigendom wordt. Schulp is wat bezorgd over die laatste mogelijkheid: "Het is dan nog maar de vraag wat ermee gebeurt. Je hebt mensen die een schilderij van Renoir kopen, en het dan in een museum tentoon laten stellen. En het gebeurt dat een aankoop in de biljartkamer verdwijnt. Heb je iets om over te kletsen als er bezoek is."

"Ik hoop dat de nieuwe eigenaar het skelet in elk geval ter beschikking van de wetenschap zal blijven stellen. Er komen regelmatig nieuwe technieken bij, die ons nieuwe dingen over fossielen kunnen leren. Het zou zonde zijn als je die dan alleen toe kan passen op Trix, en er niet ook de botten van Stan naast kunt leggen."

Wie morgen achter het net vist bij de biedingen, kan net als Naturalis indertijd een eigen expeditie en opgraving opzetten. "Ook dat kost miljoenen", waarschuwt Schulp: "Al gauw twintig à dertig manjaar. Met de bruto jaarsalarissen van mensen die echt iets bijzonders kunnen, zit je al gauw aan een paar miljoen euro. Daar komt nog een bedrag bij voor de eigenaar van de grond. En je weet natuurlijk niet precies wat je krijgt. Wij hadden gelukkig de wind mee: Trix is met Stan en Sue een van de meest complete exemplaren ter wereld."