Welke soorten zijn het minst bekend in Nederland? Meer dan drieduizend Nederlanders hielpen op Biodiversiteitsdag mee bij het beantwoorden van die vraag, door mee te doen aan de challenge ‘Ontdek de natuur in je buurt’ van Waarneming.nl en Naturalis. Vooral veel insectensoorten blijken onbekend.
Top 10meest gespotte soorten
Op zondag 22 mei, Wereldbiodiversiteitsdag, daagden Waarneming.nl en Naturalis heel Nederland uit: ontdek de voor jou nog onbekende wilde planten en dieren in je buurt. Deelnemers konden hun waarnemingen doorgeven via de natuurherkennings-app ObsIdentify, die de gefotografeerde planten en dieren vervolgens op naam bracht. Ruim 9 duizend waarnemingen werden doorgegeven via de challenge, en droegen bij aan het beantwoorden van de vraag welke soorten het minst bekend zijn voor de waarnemers.
In de lijst van doorgegeven wilde planten en dieren staan vooral veel insectensoorten en plantensoorten. Zo staat in de top tien van vaakst doorgegeven soorten enkel al acht insectensoorten waarvan vier bijensoorten, en twee planten. In totaal werden 290 verschillende soorten wilde dieren en planten doorgegeven. Zie de top tien van meest gefotografeerde soorten hieronder.
De top tien van vaakst doorgegeven soorten:
- Rozenkever
- Weidehommel
- Zevenstippelig lieveheersbeestje
- Honingbij
- Azuurwaterjuffer
- Gewone meikever
- Gele lis
- Dagkoekoeksbloem
- Aardhommels
- Akkerhommel
Fotogeniekeplanten en insecten
De lijst met doorgegeven soorten zijn met name planten en dieren die algemeen verspreid voorkomen in Nederland. Oftewel: het zijn soorten die je vaak tegen kunt komen. Niet gek dat deze ook het vaakst doorgegeven zijn tijdens de challenge; een zeldzame soort zal nu eenmaal niet snel in de top tien belanden. Wel roepen de resultaten de vraag op hoe goed het gesteld is met de soortenkennis in Nederland. Want, hoe goed is Nederland bekend met de soorten die ze elke dag tegen komen?
Uiteraard zijn de doorgegeven soorten vooral ook erg fotogeniek. Een gele lis stilstaand langs de oeverkant laat zich bijvoorbeeld beter en gemakkelijker fotograferen dan een klein winterkoninkje tussen de struiken. De resultaten van de challenge dienen daarom ook met name als leuke weerspiegeling van wat men zoal tegenkomt als ze de deur uit stappen.
Oogvoor biodiversiteit
Met de challenge hoopt Naturalis vooral mensen bewust te maken van de diversiteit aan soorten die in hun directe omgeving voorkomen. De wereldwijde biodiversiteit heeft het zwaar, dus die aandacht is nu belangrijker dan ooit. Ondanks dat de biodiversiteit-challenge afgelopen is, kan iedereen het hele jaar door waarnemingen van soorten doorgeven en op naam laten brengen via ObsIdentify of Waarneming.nl. De waarnemingen dragen bij aan kennis over soorten. Zoals de verspreiding van populaties, maar ook de aanwezigheid van beschermde, bedreigde of nieuwe soorten.
Meer informatie, niet bedoeld voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Amy van Nobelen, medewerker wetenschapscommunicatie bij Naturalis, via amy.vannobelen@naturalis.nl of 06 23475744.
Buiten kantoortijden zijn wij voor persvragen bereikbaar op 06 - 35 11 29 99.
De beeldherkenning in ObsIdentify wordt mogelijk gemaakt door waarnemingen uit Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org. ObsIdentify is een product van Stichting Observation International, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, Natuurpunt, COSMONiO Imaging BV en Zostera.