Op woensdag 22 mei wordt in Naturalis de jaarlijkse wereldbiodiversiteitsdag gevierd. Op deze dag staat alles wat leeft op aarde centraal. Dit wordt een bijzondere avondopenstelling met muziek, kunst, minicolleges en nog veel meer leuke activiteiten. Minimumleeftijd voor deze avond is 18 jaar.
Wereldbiodiversiteitsdag Vier het leven op aarde
Wereldbiodiversiteitsdag is een belangrijk moment om alles dat leeft op aarde te vieren. Het is onze kans om biodiversiteit centraal te stellen in ons museum, en om aandacht te vragen voor biodiversiteitsverlies en -behoud. Op deze dag openen we ook 's avonds de deuren van het museum en nemen we jullie mee in de schoonheid en bedreigingen van biodiversiteit. Hiermee willen we begrip en waardering creeëren voor onze natuurlijke leefomgeving en mensen inspireren zich in te zetten voor de natuur. Biodiversiteit is van belang voor iedereen!
Het programma van de avond
Op deze dag kan iedereen iets nieuws ontdekken over de natuur met onze avondprogrammering rondom biodiversiteit. Naturalis-onderzoekers vertellen over hun werk, en daarnaast bieden we allerlei leuke activiteiten en acts aan, met onder meer een grote delegatie van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). Gedurende de avond kan je ook genieten van de ambient sound van DJ DNA, onder het genot van een drankje en een snack. Er komt een quiz, een speurtocht voor volwassenen en het museum is ook gewoon geopend. Het voorlopige programma is hieronder te vinden:
Proef en leer:Biodiversiteit in je bier
Rooftop Café: 20:30 en 21:30
Biodiversiteit gaat niet alleen over planten en dieren, maar ook over gisten en bacteriën. Die zijn superbelangrijk, want je hebt ze nodig om bier te kunnen brouwen! Schimmelonderzoeker Brigida Gallone is gepromoveerd op de biodiversiteit in bier, en leert je tijdens deze proeverij over de grote invloed van deze kleine wezentjes. Dit is het enige onderdeel van de avond dat in het Engels gegeven wordt.
NatuuryogaKom in de flow van de natuur
Werkplaats Nu: 19.30 - 21.30 (5 lessen van 15 min)
Even tot rust komen tijdens je museumbezoek? Geniet van een verkwikkende yogasessie geïnspireerd op de natuur! Stem af op je eigen ademhaling, geef je lichaam energie en beweeg je als een kwal, koraal of walvis. Yoga met Passie begeleidt je door een yoga-ervaring tussen de schatten van de natuur. Deze les is geschikt voor alle ervaringsniveaus en kan gewoon in je dagelijkse outfit.
Flitscolleges:Biodiversiteitsexperts aan het woord
Naturalis is een onderzoeksinstituut waar meer dan honderddertig wetenschappers in dienst zijn. Een paar van hen vertellen tijdens deze Naturalis Nights over wat hun werk en wat het ons leert over de biodiversiteit.
DJ-Set:Arjen de Vreede (DJ DNA)
Atrium: 19:00-22:00
Als DJ DNA van het legendarische Urban Dance Squad scratchte Arjen de Vreede de festivals plat, en inspireerde hij bands als Rage Against the Machine. Inmiddels werkt hij op de HKU als docent Compositie, Productie en Klankontwerp. Tijdens deze avond doet hij iets rustiger aan, en trakteert hij de bezoekers van Naturalis Nights op een ambient set met dierengeluiden uit de door Naturalis-gerunde geluidenbank Xeno-Canto.
Virtuorium presents:Pollinator Park
Balkon 7e verdieping: 19:00-22:00
Pollinator Park is een met behulp van Naturalis ontwikkelde VR-app over het belang van bestuivende insecten. Dankzij de mensen van het Leidse Virtuorium dompel je je onder in een toekomst waar deze dieren alleen nog maar in speciale kassen te bewonderen zijn.
Meer over Pollinator Park
Botanische veerkracht onder de microscoop
Werkplaats ontwerp: 19:00-22:00
Kunstenaar en botanisch microscopist Rob van Es heeft tien microscopen klaarstaan met ragfijne plakjes plant waaraan je kunt zien hoe ze zich hebben aangepast aan hun omgeving. Botanische veerkracht op celniveau. Liefhebbers kunnen hier ook zelf een botanisch micropreparaat maken.
The ForgettableArt Machine
Atelier: 19:00-22:00
Kunstenaar Matthias Oostrik werkt op het snijvlak van digitale kunst, installatiekunst, film en architectuur. Zijn kunstwerken creëren onvoorspelbare relaties tussen mensen en hun omgeving. In zijn werk The Forgettable art machine maakt AI een kunstwerk op maat wanneer iemand voor het scherm staat. Speciaal voor Biodiversiteitsdag ontwerpt hij een variatie waarbij de bezoeker tot een andere soort wordt "gedroomd" zoals een plant, dier, of schimmel.
Dinolab
LiveScience: 19:00-22:00
Midden in het museum is iets te zien dat normaal gesproken achter de schermen gebeurt: daar werkt ons Dinolab aan echte dinosaurusbotten. Ook tijdens Naturalis Nights werken onze experts aan de fossielen die ze zelf op hebben gegraven. In oktober stellen we het eindresultaat ten toon, maar je kunt ze nu al alles vragen over hun werk en hun vondsten.
We Are the Ecology
Atrium: 19:00-20:30
We are the ecology’ is ontworpen door studenten van de HKU en hun docent Than van Nispen. Hun klankinstallatie tovert een deel van het Atrium om tot een levende geluidecologie waar je zelf deel van uitmaakt. Naarmate de avond vordert verandert deze klankwereld als gevolg van jouw geluid. Zo wordt de impact van menselijk geluid op de natuur onder de loep gelegd.
Tropische vruchtenaan je voeten
Tribunezaal 20:00 en 21:00
Jaarlijks gooien we wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weg. Dit is ongeveer een derde van de totale voedselproductie.Wat als we fruitafval niet als restproduct zouden zien, maar als waardevol uitgangsmateriaal? Fruitleather Rotterdam geeft verspilde mango’s een nieuw leven; Mangovezels worden omgezet in een veganistisch leerachtig materiaal dat vervolgens wordt verkocht aan ontwerpers over de hele wereld voor het maken van bijvoorbeeld tassen, schoenen en kleding. Zij vertellen erover in flitscolleges, afgewisseld met Naturalis-wetenschapper Renske Onstein.
Eline Flick:Insecta esthetica
Kunstenares Eline Flick is al vanaf jongsafaan gefascineerd door insecten. Ze hoopt mensen positiever over deze dieren te laten denken door hun unieke schoonheid te laten zien. Tijdens Naturalis Nights exposeert ze het werk waarop ze afstudeerde aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht (HKU). ‘Insecta Estetica’ is tot stand gekomen vanuit de nieuwsgierigheid en bewondering die ik voel voor insecten, vaak over het hoofd gezien in het dagelijks leven. Elk kunstwerk is gevormd vanuit eigen waardering voor de intrigerende details en unieke kenmerken van verschillende insectensoorten.
Klinkt goed?
Koop dan je tickets hier!
De toegang is gratis als je een museumkaart of Vriendenloterij-VIP-kaart hebt. Dan betaal je alleen vijf euro voor een consumptiemuntje.