Op zaterdag 8 juni is het Wereld Oceaan Dag. Deze dag is door de VN in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het leven in onze oceanen. In Naturalis vieren wij deze dag met een programma voor jong en oud in het museum!
Kijk op de website van de Wereld Oceaan Dagen voor meer informatie voor alle overige activiteiten in de dagen rondom de viering en de organisaties die zich hiervoor gezamenlijk inzetten.
Wereld Oceaan Dag
Vier de biodiversiteit van de oceanen
Over de hele wereld wordt op 8 juni stilgestaan bij het belang van gezonde oceanen voor een leefbare planeet. We vieren de diversiteit aan soorten en besteden aandacht aan de invloed van het veranderende klimaat op deze prachtige wateren.
Onderwaterquiz, walvisyogaen Pixelplankton maken
Er is genoeg te doen voor iedereen deze dag.
Wie vroeg is, heeft de beste vangst. Om 10.15 uur is de speciale Onderwater Onthullingen: Feit of Fabel-Quiz in het Auditorium. Een leuke, interactieve quiz met wetenschappers Katja Peijnenburg, Erik van Sebille, Renske Gelderloos en Sabine Gollner. Kan jij onderscheiden welke van de door hen gestelde stellingen waar is? Kom op een leuke manier meer te weten over de oceaan en al het leven in en onder water.
Ben je een held in puzzelen? In Werkplaats Toen liggen de botten van een echte bruinvis de hele dag klaar om door jou in elkaar gezet te worden.
In de Tribunezaal kan je zelf Pixelplankton maken met Studio de Maan. Leer meer over plankton en maak je eigen filmpje. De filmpjes komen om 16.15 uur terug op het grote scherm van het Auditorium tijdens het concert van Tim Kliphuis en Katja Peijnenburg, dus je beleeft meteen je première op het grote doek! Om 11.15 uur, 12.15 uur, 13.15 uur, 14.15 uur en 15.15 uur zijn de mini-workshops.
Als je niet van stilzitten houdt, kan je ook nog eens meedoen met Walvisyoga. In Werkplaats Nu geeft yogadocent Pascalle van Yoga Met Passie een aantal korte sessies. Er is maar beperkt plaats en vol = vol, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Er is geen speciale kleding nodig. Aanvangsttijden: 11.30, 12.00, 12.30, 13.00 en 13.30.
Première 'Onze Waterplaneet' van Marion Moulen
En doorlopend filmprogramma in de Tribunezaal
In onze Tribunezaal kan je niet alleen Pixelplankton maken, maar ook een doorlopend filmprogramma bekijken. De oceaan wordt letterlijk in beeld gebracht!
Geniet van korte films over onder meer de oceaan, plankton, het klimaat en de Waddenzee. Speciaal op 8 juni is de première van 'Onze Waterplaneet' , een film gemaakt door ocean artivist Marion Moulen.
'Het klimaat treft ons allen, net zoals schoon water. Onze Waterplaneet, de aarde, is ons thuis. Merendeels bestaande uit oceaan, met een ademcyclus en hartslag in oneindig bioritme.
'Saharastof dwarrelde voor mijn ogen neer langs de oever van het IJmeer. Gefascineerd door dit natuurfenomeen gaf het me stof tot nadenken. Saharastof waait mee met windstromen tot ver in de richting van de Noordpool en richting de Amazone.', aldus Moulen.
Beleef een rondreis van de Atlantische Oceaan tot aan de Arctische Oceaan, waarbij je de hitte en kou trotseert van de Zoutwoestijn tot aan de Bloedsneeuw. Verwonder je over de oceaancirculatie en het samenspel tussen walvissen en micro-werelden zoals saharastof, diatomeeën, ijsalgen en meer.
Eenvoudig met inktpen in kleurcomposities is dit digitale tekenboek een Ode aan onze aarde. 'Schoon water, onze levensbron, is pure noodzaak voor al het leven. Op een lange adem...zwem je mee de wereld rond?'
Het filmprogramma wordt afgewisseld met een instructie hoe je zelf Pixel Plankton kunt maken, door Studio de Maan. Is jouw stukje Pixel Plankton straks ook te zien tijdens het concert om 16.15 uur in het Auditorium? Doe mee!
Programma Tribunezaal:
10.00-17.00 uur doorlopend filmprogramma met om
10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur Onze Waterplaneet (première)
11.15, 12.15, 13.15, 14.15 en 15.15 uur Pixel Plankton mini-workshop
Compositie Tim Kliphuisgratis concert in het Auditorium
We sluiten de dag af met een bijzonder optreden van violist Tim Kliphuis en onze eigen zeebioloog Katja Peijnenburg.
Klimaatcomponist Tim Kliphuis schrijft muziek vanuit zijn liefde voor de planeet. Om er meer over te leren, besloot hij voor zijn nieuwe stuk “Kosmos" vijf Nederlandse topwetenschappers te interviewen, waaronder Naturalis’ eigen Katja Peijnenburg. Hij schreef muziek geïnspireerd op hun verhalen over palmen op de Noordpool, van toen de zon nog niet bestond, waar het plankton ’s nachts heengaat en hoe je in het bos een andere kijk op de wereld krijgt.
“Kosmos” klinkt in de versie met Maya Fridman (cello) en Marc van Roon (piano) op de Wereld Oceanendag voor het eerst! Met zeebioloog Katja Peijnenburg op het podium, die tussen de muziekdelen haar verhalen vertelt over plankton en de oceaan.
Op 20 mei lanceerde NPO Luister de podcast “Componeren of Verzuipen” waarin de interviews te horen zijn en waar Tims' schrijfproces en alvast vijf delen van “Kosmos” hun eerste vorm krijgen. Samen met Katja Peijnenburg ging hij op het NIOZ-onderzoeksschip Adriaen Coenen de zee op en sprak uitgebreid met Katja. Dit is te horen in de eerste aflevering “Plankton”, via je favoriete podcastplatform. Om 16.15 uur
Ensemble: Tim Kliphuis (viool, Maya Friedman (cello), Marc van Roon (piano), Katja Peijnenburg (verteller)
Meer informatie over dit mooie project kan je vinden op de website van Kosmos!
Spotlights in LiveScience:Oceaanexperts aan het woord
Duik dieper op diverse onderwerpen in en kom alles te weten over koraalriffen, oceaanstromingen en leven in de diepzee. Onderzoekers vertellen over hun werk en beantwoorden al je vragen in zaal LiveScience (gratis te bezoeken).
Om 11.00 uur en 13.00 uur geeft Lisa Becking een Spotlight over koraalriffen, 14.00 uur is het de beurt aan Erik van Sebille over oceaanstromingen en om 15.00 uur is de laatste Spotlight voor Sabine Gollner over het leven in de diepzee.
Spotlight op onze experts
Tijdens de Spotlights van Naturalis delen onze experts de nieuwste kennis, ze nemen echte collectiestukken mee en praten vol passie over hun werk in het museum.