Een klein deel van de fossiele mollusken in de collecties van Naturalis staan op vloeistof, namelijk siliconenolie. Dit is gedaan om schade aan de fossielen te voorkomen of te stoppen. Onderdeel van de CollAction werkzaamheden was om in de fossiele mollusken-collectie deze aantasting te controleren.
Vloeistof-collecties Controleren
Bij vloeistofcollecties denk je al snel aan vissen op alcohol, of kwallen op formaline. Maar ook sommige fossielen staan op vloeistof, en wel op siliconenolie. Dit wordt gedaan om aantasting van fossielen door pyrietrot (oxidatie van pyriet) te voorkomen, of te stoppen. Het CollAction-team heeft in de fossiele mollusken-collectie deze aantasting gecontroleerd, en eventueel de siliconenolie aangevuld en kapotte dopjes vervangen.
Schade door pyrietrot
Op bepaalde locaties zit pyriet in de grond, zoals in oligocene en miocene afzettingen in België en Nederland. Fossielen die daar uit de grond komen, kunnen dus aangetast zijn door pyrietrot. Pyriet is corrosiegevoelig en kan aangetaste fossielen onherstelbaar beschadigen. De schelpen met pyriet uit de collectie van Ronald Pouwer zitten voornamelijk in potjes met siliconenolie.
Goed beeld van de collectie
De siliconenolie sluit het materiaal af van de buitenwereld, waardoor vocht en zuurstof geen invloed kunnen uitoefenen in het oxidatieproces van het pyriet. Helaas is dat niet altijd gelukt omdat het oxidatie proces al gestart was en er al zeer volumineus oxide en kalkoplossend zuur is geproduceerd. Daar is helaas niets meer aan te doen. Wel hebben we nu een goed beeld van de schade die pyrietrot in de collectie heeft veroorzaakt.