Apollovlinders vol verrassingen

29 mei 2024
Overprikken van een apollovlinder

Het CollAction-team is ingezet om ongeveer 120.000 Apollovlinders over te zetten naar standaardlades. Door deze werkzaamheden kunnen deze vlinders goed gebruikt worden in de wetenschap. Toen de klus begon kwam het team al snel voor verrassing te staan. 

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Apollovlinder
de stoerste vlinders

Apollovlinders zijn de stoerste onder de vlinders: ze komen in onherbergzame gebieden op het Noordelijk halfrond voor, zoals hoog in de bergen, en tegen de sneeuwgrens aan. Dit maakt dat ze vrij stevig zijn. Naturalis heeft in de loop van de tijd een aantal mooie apollo-vlindercollecties weten te verwerven, waaronder die van de Japanse verzamelaar Kawasaki. Het CollAction-team, is ingeschakeld om deze bijzondere apollovlinders soort bij soort in standaardlades over te prikken. 

 

Vlinder collectie
op orde

Ongeveer 120.000 vlinders uit verschillende collecties moeten worden overgezet van kwetsbare of incourante lades naar de juiste lades. Het gaat om de Apollo-vlindercollectie van Kawasaki, en om apollovlinders uit de ZMA- en RMNH-collectie. De apollovlinders van Kawasaki zitten in 278 gelakte donkerbruine dozen, en moeten omgezet worden naar standaarddozen. Deze klus levert ruimte op in het depot. De Apollo-vlindercollectie van Naturalis is uniek en wereldberoemd. Door hem op orde te brengen, wordt hij nog aantrekkelijker voor onderzoekers.

héél goed
beschermd

Al snel toen we met de klus begonnen, bleek dat Kawasaki zijn kostbare collectie wel erg goed beschermd had met naftaleen, inmiddels verboden ‘mottenballen’ chemicaliën om insectenvraat in natuurhistorische collecties te voorkomen. Er kwam zo’n walm uit de dozen dat we verbannen werden naar ons eigen geolab, en we de werkzaamheden in de zuurkast gingen doen. 

 

 

Tamar in de zuurkast van Live Science