Vijf triceratopsen van Naturalis gaan op tour Eén van de kudde bij jou in de bieb

10 juni 2024
De kudde triceratopsen van Naturalis

Op maandag 17 juni brengt Naturalis Biodiversity Center het skelet van een dinosaurus naar Centre Céramique in Maastricht. Het is de eerste van een kudde van vijf triceratopsen die in vijf steden gratis te zien zullen zijn. 

(Dit persbericht als .PDF)

Volg onze verhalen

FacebookInstagramYouTube

De kudde
is los

Naturalis heeft de grootste verzameling triceratops-dinosaurussen ter wereld, de eerste en enige waarvan bewezen is dat de dieren samen leefden - en gestorven zijn. Experts en vrijwilligers zijn meer dan tien jaar bezig geweest met het uitgraven, prepareren en onderzoeken van de fossielen. Na deze monsterklus zijn de dino’s nu gereed om tentoongesteld te worden. Deze zomer worden de vijf dino’s afzonderlijk van elkaar in heel het land getoond, vanaf het najaar zijn ze voor het eerst samen bij Naturalis in Leiden.

Pop-up
tentoonstellingen

In vijf Nederlandse steden - Maastricht, Tilburg, Haarlem, Delft en Leeuwarden - werken natuurmusea en de bibliotheken samen om ervoor te zorgen dat iedereen gratis Triceratops kan zien. Naast de pop-up tentoonstelling in de bibliotheken en een mini-expo in de natuurmusea is er aanvullende programmering met lezingen, dinoboeken en andere activiteiten om na het dinobezoek nog veel te leren over fossielen en de natuur. Deze samenwerking biedt een unieke kans om de kudde triceratopsen, wetenschap en biodiversiteit toegankelijk te maken voor een groot publiek in Nederland.

Het was voor ons een nieuwe en aangename ervaring om samen te werken met vijf bibliotheken en vier andere natuurmusea door heel Nederland. We zijn natuurlijke partners, die nieuwsgierigheid bij iedereen willen aanwakkeren, en je ziet dat we elkaar daarin weten te versterken“, aldus Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center. 

Reuzen
in Maastricht

“Wij zijn reuzeblij met de komst van deze dinosaurus”, vertelt directeur Wim Hupperetz van Centre Céramique. “De fascinatie die jong en oud voelt voor dino’s kunnen we hier - in de huiskamer van de stad - op een perfecte manier combineren met onze doelstelling om meer mensen mee te laten doen en kennis te laten maken met de bibliotheek.”

Op maandag 17 juni komt de eerste dino aan bij de eerste bibliotheek in Centre Céramique in Maastricht. Daar wordt het skelet onder begeleiding van muziek van stadsbeiaardier Frank Steijns en vlaai verwelkomd door een aantal basisschoolklassen, en door de stadsreus Gigantius, die met zijn zes meter nauwelijks onderdoet voor Triceratops. Dinosauruskenners Anne Schulp van Naturalis Biodiversity Center en Dylan Bastiaans en John Jagt van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zullen op het podium vertellen over hun werk. 
 

Triceratops ID4 - Maastricht
Anne Schulp in Naturalis

Triceratops:
de kudde

Tentoonstelling in Naturalis

Nadat alle vijf triceratopsen tijdens de zomerweken afzonderlijk te bewonderen zijn in het land, vertrekt op zondag 18 augustus de laatste van de vijf dino's vanuit Leeuwarden weer terug naar Naturalis. Daar worden ze onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling ‘Triceratops: de kudde’ die tot en met zondag 31 augustus 2025 te zien zal zijn. Daar, na 67 miljoen jaar wachten, zijn de vijf triceratopsen eindelijk weer te zien zoals ze geleefd hebben: samen.

Lees meer

Artist impression tentoonstelling Triceratops: de kudde

Meer
informatie

Dit is een gezamenlijk persbericht van de betrokken partners (Centre Céramique, Bibliotheek Maastricht, Natuurhistorisch Museum Maastricht, De bibliotheek LocHal, Natuurmuseum Brabant, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Teylers Museum, DOK, dbieb, Natuurmuseum Fryslân) en Naturalis Biodiversity Center. De tour is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij. Meer informatie over Triceratops on tour.

De afbeeldingen hierboven zijn, samen met aanvullend beeld- en videomateriaal, in hoge resolutie te vinden in deze persmap.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met onze afdeling Communicatie.

Gerelateerde
berichten