Naturalis gaat samenwerken met Treeconomy en Nattergal om carbon removal credits te kopen van een biodiversiteitsherstelproject. Deze unieke samenwerking richt zich voor het eerst op het compenseren van CO2-uitstoot door te investeren in een rewilding project in Engeland.
Hoe werkencarbon credits?
Carbon credits zijn certificaten die bedrijven en organisaties kunnen kopen om hun CO2-uitstoot te compenseren. Elke credit vertegenwoordigt één ton CO2 die uit de atmosfeer wordt verwijderd. Dit gebeurt onder andere door biodiversiteitsherstelprojecten waarin herstellen van natuurgebieden en planten van bomen zorgen voor opname van CO2.
Door carbon credits te kopen, kunnen organisaties hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden. Carbon removal is essentieel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden in 2050, volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Onzesamenwerking
Naturalis heeft Treeconomy, specialist in carbon removal, ingeschakeld om de koolstofemissies te compenseren die Naturalis genereert. Treeconomy zal samenwerken met Nattergal, een expert in natuurherstel, om deze emissies te compenseren.
De non-profit organisatie remove heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot stand brengen van de samenwerking: remove koppelt bedrijven aan startups die bijdragen aan carbon removal, om de startups te ondersteunen en bedrijven te helpen bij het compenseren van hun CO2-uitstoot met innovatieve projecten en strategieën. “We zijn verheugd om te zien dat de samenwerking tussen Naturalis en Treeconomy het resultaat is van deze inspanning.” aldus Hans Westerhof, CEO van remove.
Boothby WildlandProject
Het innovatieve project in deze samenwerking is het Boothby Wildland Project, een natuurherstelproject van 617 hectare in Engeland, dat eigendom is van en beheerd wordt door Nattergal. Dit project richt zich op het vastleggen van koolstof in bodems en bomen binnen verschillende habitats zoals grasland, struikgewas en bos. Deze aanpak ondersteunt een grotere diversiteit aan leven en biedt een duurzame oplossing voor zowel uitstoot als biodiversiteitsverlies.
Passendbij Naturalis
Edwin van Huis, directeur van Naturalis, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Het is onze missie om de biodiversiteit te onderzoeken en beschermen; en de maatschappij te inspireren om onze wereldwijde natuur meer te waarderen en er beter voor te zorgen. Om deze missie te vervullen, reizen onze medewerkers regelmatig naar het buitenland voor conferenties, veldwerkreizen en andere onderzoeksdoeleinden. We beseffen echter dat dit reisgedrag leidt tot CO2-uitstoot. Terwijl we kijken naar effectieve maatregelen om onze uitstoot te minimaliseren, zijn we erg blij dat we in Treeconomy een partner hebben gevonden die oplossingen voor koolstofverwijdering mogelijk maakt door initiatieven voor herbebossing te ondersteunen. [...] De inzet van Treeconomy om de biodiversiteit te herstellen sluit perfect aan bij onze missie om klimaatverandering aan te pakken met verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde methoden.”
Het belang van zogeheten 'rewilding'
De in Engeland 'rewilding' projecten genaamd, zoals Boothby Wildland, spelen een cruciale rol in de aanpak van de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Het is cruciaal dat er meer geld naar natuurprojecten gaat. Herbebossing, ofwel rewildingsprojecten, zijn hierbij ideaal, omdat ze koolstof kunnen vastleggen en tegelijkertijd de natuur herstellen, ondersteund door koolstofmarkten als financieringsbron.
"Herbebossings- en herstelprojecten verjongen niet alleen ecosystemen, ze verwijderen ook aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer. Tot nu toe hebben we echt moeite gehad om te kwantificeren hoeveel, maar nu we deze impact kunnen bewijzen, kunnen we koolstoffinanciering aanboren om deze projecten te financieren. We kijken ernaar uit om met Naturalis en Nattergal als geweldige partners samen te werken aan dit project." aldus Harry Grocott, CEO en mede-oprichter van Treeconomy.