Ben je vanuit jouw bedrijf of organisatie op zoek naar meer kennis over biodiversiteit? Wil je meer inzicht in de impact die jouw sector heeft op biodiversiteit en andersom? Vraag je je af hoe jouw organisatie moet omgaan met nieuwe wettelijke kaders? Of ben je op zoek naar handvatten om bij te dragen aan een natuur-positieve toekomst?
Deze 6-daagse opleiding helpt professionals in zowel de private als publieke sector met transitievraagstukken rondom biodiversiteit.
Ietsvoor jou?
Dagelijks berichten de media over klimaatverandering, grondstoffenschaarste en toenemende druk op ecosystemen. Om iets aan de problemen te doen, moeten we onze relatie met de natuur heroverwegen. Biodiversiteit vormt tenslotte de basis voor een gezonde planeet en is essentieel voor onze voedselzekerheid, welzijn en economie.
Uniek aan dit 6-daagse programma is dat je naast een flinke dosis kennis over biodiversiteit, jezelf verdiept in de systemische aspecten van duurzaamheidstransities en bedrijfsvoering. Samen met collega-professionals verken je de thema’s en onderzoek je hoe jouw organisatie en jijzelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een toekomst voor biodiversiteit, en daarmee aan onze eigen toekomst.
Werkenaan je eigen vraagstuk
Wij vragen deelnemers om een eigen vraagstuk rondom biodiversiteit mee te brengen. Met dit vraagstuk ga je gedurende de opleiding aan de slag. Het is daarbij belangrijk om commitment te hebben vanuit de organisatie in de vorm van een sponsor. Zo is de kans op het verder brengen van jouw actie-agenda binnen de eigen organisatie groter.
Watga je doen?
Kennisverrijking biodiversiteit:
We nemen je mee in de fascinerende wereld van biodiversiteit. Je leert over de relatie tussen biodiversiteit en ecosysteemdiensten, de oorzaken van biodiversiteitsverlies en de gevolgen hiervan voor onze planeet en ons welzijn.
Systeem en transitiedenken:
We introduceren je in de wereld van transitiedenken. Je krijgt inzicht in de maatschappij als een complex systeem, hoe dit verandering beïnvloedt, hoe verschillende actoren op elkaar inwerken en welke rol je zelf in duurzaamheidstransities kunt spelen.
Praktische toepassing:
Tijdens en tussen de trainingsdagen door, is er ruimte om de behandelde theorie toe te passen op jouw vraagstuk. Je werkt aan
het vertalen van inzichten naar concrete antwoorden of acties.
Leiderschap:
We staan stil bij de essentiële leiderschapsvaardigheden die nodig zijn om transitie succesvol vorm te geven.
Verdieping en uitwisseling:
Elke dag maken we een verdiepingsslag op de hierboven genoemde thema’s. Door middel van interactieve sessies en uitwisseling met andere deelnemers, scherp je jouw kennis aan en ontwikkel je nieuwe perspectieven.
Natuurintermezzo’s:
Door middel van korte, inspirerende intermezzo’s verdiep je je in de relatie tussen natuur, economie en maatschappij. Het onderzoeken van de waarden en normen die ten grondslag liggen aan huidige systemen is hier onderdeel van.
Eindpresentatie:
Op de laatste dag presenteer je jouw bevindingen aan de andere deelnemers en je sponsoren. Dit biedt je de gelegenheid om je kennis te delen en feedback te ontvangen.
Resultaatna afloop:
• Heb je handvatten om biodiversiteit vanuit jouw organisatie te versterken;
• Begrijp je hoe systemen, organisaties en menselijke handelen de biodiversiteit onder druk zetten;
• Weet je (nog beter) wat biodiversiteit is;
• Heb je een solide basis in transitiedenken en kun je vanuit dit perspectief transitieprocessen stimuleren.
• Ben je tot nieuwe inzichten en oplossingen gekomen;
• Heb je de potentiële bijdrage van jouw organisatie en je eigen rol helder voor ogen;
• Kun je vanuit een breed handelingsperspectief met jouw biodiversiteitsvraagstuk aan de slag.
Doorwie?
Experts vanuit Naturalis (kennis- en onderzoeksinstituut biodiversiteit), SUSC (training en advies in duurzaam ondernemerschap) en DRIFT (advies- en onderzoeksinstituut in transitiewetenschap), hebben hun kennis en ervaring in deze opleiding gebundeld om deelnemers verder te brengen met vraagstukken rondom een natuurinclusieve bedrijfsvoering en samenleving.
Trainers / sprekers:
- Prof. dr. Koos Biesmeijer (Naturalis)
- Prof. dr. Willem Renema (Naturalis)
- Dr. Niels Raes (Naturalis)
- Prof. dr. Derk Loorbach (DRIFT)
- Dr. Aniek Hebinck (DRIFT)
- Drs. Alexander de Bruin (SUSC)
- Drs. Anne Wagenmans (SUSC)
Coördinatie en begeleiding:
- Dr. William Voorberg (Naturalis)
- Merel Bozua-Hope (Naturalis)
EnthousiastGeworden?
Schrijf je in!
We beginnen in maart 2025 met de eerste leergang.
Deze bestaat uit 6 opleidingsdata: 12 &13 maart, 16 & 17 april, 14 mei en 4 juni 2025.
Kosten: € 6.000 p.p. excl. BT
Geef je op via ons Inschrijfformulier.