Vragenservice natuurvondsten

Natuur op Spreekuur Rob van den berg familie

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar je kunt er maar niet achter komen wat het is? Of heb je een prangende natuurvraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? De vragenservice van Naturalis kan helpen.

Mail ons:
Natuurvraag

Wij helpen je graag bij het vinden van het antwoord op “wat is dit?” vragen. Heb je bijvoorbeeld een bot of gesteente gevonden, stuur ons een e-mail met enkele scherpe foto’s van de vondst - liefst naast een liniaal - en geef de vindplaats door. Jaarlijks krijgen we ongeveer 2.500 vragen over de natuur voorgelegd. Dankzij alle hulp van onze collectiebeheerders, onderzoekers en gastmedewerkers lukt het om de meeste vragen binnen een week te beantwoorden, al duurt het soms wat langer. 

natuurvraag@naturalis.nl

mammoetkies natuur op spreekuur educatie

Bezoek ons:
Natuur op spreekuur

Ongeveer één keer per maand op woensdagmiddag is er op de tussenverdieping in zaal LiveScience een Natuur op Spreekuur. Het is een gratis inloopspreekuur voor het laten benoemen van vondsten. Wil je een keer langskomen op het spreekuur? Kijk dan in de agenda van Naturalis voor het volgende spreekuur.

Jongetje bestudeert vondst tijdens Natuur op spreekuur
Activiteiten

Natuur op spreekuur

Locatie
LiveScience
Leeftijd
Alle leeftijden
Prijs
Gratis
Heb je een bijzondere natuurvondst gedaan? En ben je benieuwd wat het nou precies is? Dan is Natuur op spreekuur iets voor jou. Neem jouw natuurvondst mee en experts van Naturalis achterhalen samen met jou wat je gevonden hebt.
Lees meer

Beste
natuurvragen

Informatiespecialist Alice van Duijn runt de vragenservice van Naturalis. Ze helpt graag bij het benoemen van natuurvondsten waar je zelf na een beetje speurwerk niet uitkomt, en krijgt daarbij hulp van collega’s. Op Nature Today heeft Alice de beste natuurvragen van de afgelopen jaren op een rijtje gezet:

De beste natuurvragen van 2023

De beste natuurvragen van 2022

De beste natuurvragen van 2021

De beste natuurvragen van 2020
 

Alice van Duijn LiveScience

Snuffelen door
de Nederlandse natuur

Een bijzonder hulpmiddel voor het beantwoorden van natuurvragen is de uitgebreide referentiecollectie Nederlandse natuur, die ook buiten het spreekuur om in LiveScience te raadplegen is. Aan de rekken vind je broedvogels en zoogdieren die in Nederland voorkomen. De metalen kasten met in totaal 128 schuifladen zitten vol met insecten, veren, botten, schelpen, fossielen, mineralen en gesteenten. De collectie bevat ook bijzondere fossielen van vindplaatsen in Europa die een beeld geven van verschillende geologische tijdperken. Deze publiekscollectie is met veel zorg samengesteld en bezoekers van de zaal kunnen er vrij in rondkijken om hun eigen natuurvondsten te identificeren.

Vogels in LiveScience
Ladesysteem Nederlandse soorten

Doe-het-zelf
tips

Voor de beoordeling van vondsten van het Maasvlaktestrand bestaat een speciaal platform, dat sinds 2020 in beheer is van Naturalis.
Oervondstchecker

Een bot gevonden? Probeer de Natuurwijzer determinatiesleutel om te achterhalen waar het in het lichaam hoort en van welk dier het is.
Determinatiesleutel botten

Herken een wild dier, plant of paddenstoel in één klik met de beeldherkenning in de ObsIdentify app. Neem een foto en kom te weten wat het is. Je waarnemingen en die van anderen maken deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt!
ObsIdentify app

Speciaal voor kinderen is de Dierenzoeker ontwikkeld voor het herkennen van beestjes in je eigen leefomgeving. 
Dierenzoeker

Soortzoekers en zoekkaarten
Ook de digitale soortzoekers en zoekkaarten van het Nederlands Soortenregister zijn een handig hulpmiddel voor het op naam brengen van tuinbijen, lieveheersbeestjes, landslakken, rivierkreeften en tientallen andere diergroepen.
Nederlands Soortenregister soortzoekers
Nederlands Soortenregister zoekkaarten
Eis zoekkaarten


 

Meer
website tips

Geologie van Nederland
Een tijdreis van 500 miljoen jaar met reconstructies van Nederland tijdens de verschillende tijdvakken en beschrijvingen van ijstijddieren en andere fossielen. 

Natuurtijdschriften
Gratis te downloaden - oude maar ook nieuwe - artikelen uit ongeveer tachtig verschillende natuurbladen. 

Paleontica
Kennis- en communicatieplatform op het gebied van geologie en paleontologie met determinatieforum.

Stranding
Dit is de plek om jouw waarnemingen van gestrande zeehonden, walvissen en dolfijnen langs de Nederlandse kust door te geven.

Maanvis expo LiveScience
Verzameling fossielen