Het oudste paleoantropologische archief ter wereld heeft na een bizarre reis van tientallen jaren zijn eindbestemming gevonden. Gistermiddag werd onder toeziend oog van onder andere de ambassadeur van Indonesië en befaamd antropoloog Richard Leakey, het Dubois archief officieel overgedragen door professor Slikkerveer aan algemeen directeur van Naturalis Edwin van Huis.
De topstukken van Eugène Dubois (1858-1940) -het schedelkapje en het dijbeen van de Homo erectus- zijn al volop in de schijnwerpers gezet in het nieuwe museum van Naturalis. En terecht: deze fossielen boden de eerste aanknopingspunten voor de studie naar de evolutie van de moderne mens. De 43 duizend bijbehorende artikelen, manuscripten, boeken en beelden van Dubois zijn sinds gisteren officieel toegevoegd aan de collectie van Naturalis. Het ‘Human Evolution and Development’ (HEAD) archief van Leiden vormt een onmisbare en unieke aanvulling, die opening biedt aan nieuwe inzichten.
De overhandiging vond gisteren plaats in de ‘final destination’ van het archief. Naturalis verwelkomde iedereen die verbonden is aan het archief. Hieronder behoorde onder meer het onderzoeksteam van paleoantropologisch onderzoeker Slikkerveer, die gebonden is aan Universiteit Leiden. Een groep onderzoekers en promovendi heeft de afgelopen jaren doorgrondend onderzoek gedaan aan het archief, als onderdeel van het Leiden Ethnosystems and Development Programme (LEAD). Daarnaast werden voor de overhandiging zelfs Dubois-familieleden opgetrommeld.
Algemeen directeur van Naturalis Edwin van Huis openende het programma met een blijk van waardering voor de schenking. Hierin onderstreepte hij het belang van de van de collectie. ‘De vindingen van Dubois in die periode mogen niet onderschat worden. Het was het begin van een nieuw wetenschappelijk vakgebied, die op het moment nog steeds actueel en van impact is op ons’, aldus directeur Edwin van Huis.
Natuurlijk kwam ook oud-eigenaar professor Slikkerveer aan het woord, naast bekend antropoloog Leakey en de ambassadeur van Indonesië. Hij feliciteerde het museum met de nieuwe aanwinst. Slikkerveer vertelde: ‘Ik ben opgelucht dat de collectie eindelijk een veilig onderkomen heeft gevonden. Bovendien zou de collectie niet weg moeten stoffen in oude dozen, maar toegankelijk gemaakt worden aan het publiek. Daar kan Naturalis een mooie rol in spelen, door het digitaliseren van de collectie.’
De genodigden werden ter afsluiting letterlijk meegenomen in het verhaal van Dubois, middels de video die zichtbaar is in de zaal ‘De vroege mens’ van Naturalis. Hierin wordt het verhaal getoond over de vondst van de ’Missing-link’.
De bijzondere schenking van de heer Slikkerveer vormde tot gisteren de laatste ‘Missing-link’ in het Dubois verhaal. Wie weet welke nieuwe inzichten de aanvulling zal bieden rond het verhaal over de eerste moderne mens.