
Vincent Merckx (Group Leader Understanding Evolution, Naturalis Biodiversity Center) Keynote: Ondergrondse biodiversiteit in kaart gebracht’ De bodem herbergt de meeste soorten op aarde. Een gram aarde kan wel duizenden soorten bevatten, met vertegenwoordigers van alle grote groepen van het leven. En deze organismen spelen een cruciale rol in onze ecosystemen. Met technieken gebaseerd op DNA zijn we nu in staat om de enorme diversiteit van bodemorganismen in kaart te brengen. Deze uitdaging op het gebied van big data vereist echter wel infrastructurele innovaties. Ik bespreek de kracht van het genetisch in kaart brengen van biodiversiteit en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, specifiek met betrekking tot schimmels.
|

Henk Uittenbogaard (Projectleider Eduroam, Universiteit Leiden) ‘Waarom is Eduroam belangrijk, er is toch 4G!’ De standaardvraag bij het eerste contact met locatie eigenaren. Eduroam is de gebruiksvriendelijke en veilige toegang tot het internet voor studenten en onderzoekers. Eduroam is beschikbaar in meer dan 30.000 onderwijs- en onderzoeksinstellingen wereldwijd. In Leiden wordt eduroam nu ook aangeboden buiten de universiteit. Henk vertelt over de technische en organisatorische uitdagingen om eduroam te activeren in publieke gebouwen. Over Henk Uittenbogaard: Henk Uittenbogaard is directeur AnyWi Technologies en voorzitter van de Stichting Wireless Leiden. Voor de Universiteit Leiden, het LUMC en de Hogeschool Leiden is hij projectleider Eduroam Leiden. Henk heeft gestudeerd aan de TU Delft en was eerder directeur van verschillende softwarebedrijven en voorzitter van de Stichting Living Lab Leiden.
|

Margot Rakers (Arts-onderzoeker in het LUMC en Relatiemanager bij NeLL) ‘De impact van e-health in de gezondheidszorg’ Margot onthult de enorme potentie van eHealth en ook de urgente behoefte aan toegang tot de zorgmarkt voor innovatieve oplossingen. Ze werpt licht op de uitdagingen van dit proces en toont hoe NeLL, in samenwerking met partners, start-ups en MKB-bedrijven helpt om wetenschappelijke en economische validatieprocessen efficiënter te doorlopen, waardoor de toegang tot de zorgmarkt wordt versneld. Over Margot Rakers: ik houd me bij NeLL met verschillende onderzoeken bezig waaronder de implementatie van klinische beslisondersteuning in de huisartsenpraktijken in Malawi. Ook ben ik betrokken bij projecten met de Box op het gebied van population health management.
|

Mwana Rovers (Projectleider InTune , Hogeschool Leiden) ‘Van SCCM (System Center Configuration Manager) naar Microsoft Intune: onze toekomst van apparaatbeheer’ Ontdek hoe en waarom de Hogeschool Leiden de overgang naar Intune heeft gemaakt om daarmee voorwaardelijke gebruikerstoegang te beheren, applicaties te implementeren en te authenticeren en compliancebeleid af te dwingen op eigen mobiele apparaten. Over Mwana Rovers: Bij de afdeling Infra binnen de Dienst IVT, verzorg ik de werkstations en printers van alle medewerkers en studenten van de Hogeschool Leiden. Dit doe ik samen met mijn collega's binnen IT-Infrastructuur. We zorgen samen voor de levering van high end laptops en All-in Ones met de laatste versie van Windows, Office en de andere benodigde applicaties. Je kunt ook bij mij en mijn team terecht voor een smartphone, vaste telefonie, snelle wifi, bedraad netwerk en centrale printvoorziening. Ik help en ondersteun graag bij de zaken die hierbij komen kijken.
|

Alexander Dortland (Enterprise Architect, MBO Rijnland) ‘De rol van ICT in de transitie naar een kwalitatieve en wendbare toekomst in het onderwijs’ De versnelling van AI brengt ons naar een toekomst waarin continue (versnellende) verandering beeldbepalend is in maatschappij, economie en onderwijs. Wat is de toegevoegde waarde van onderwijs in deze toekomst en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Welke rol heeft ICT te spelen in de transitie naar een kwalitatieve en wendbare toekomst voor het onderwijs? Bij mboRijnland proberen we ons voor te bereiden op deze vragen, onder meer door het opstellen van een domeinarchitectuur onderwijs. In deze talk geef ik enkele actuele ideeën vanuit onze instelling en enkele programmatische initiatieven in Nederland (Npuls).
Over Alexander Dortland: Alexander Dortland is expert op het gebied van ICT en onderwijs. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen op het gebied van toekomstverkenning. De rol van AI in verschillende toekomstscenario’s heeft hierbij al lange tijd zijn aandacht. Momenteel is hij werkzaam als enterprise architect en programma-manager bij mboRijnland. Daarnaast is hij domeinarchitect voor MBO bij Npuls en voorzitter van de landelijke werkgroep die de (toekomstige) systeem-integraties tussen onderwijsinstellingen vormgeeft.
|

Niels Raes (Programmamanager Internationale Samenwerking aan infrastructuren voor Biodiversiteit, Naturalis Biodiversity Center) ‘Van 0 to 2,6 miljard biodiversiteit records in 20 jaar’ GBIF, ofwel de “Global Biodiversity Information Facility” bestaat sinds 2001 en is een intergouvernementele organisatie bestaande uit 63 landen en 43 geassocieerde organisaties. Via de gedistribueerde IT-infrastructuur publiceren 2.200 organisaties meer dan 92.000 datasets met in totaal 2,6 miljard biodiversiteit records. Deze data dragen bij aan a) meer dan 10.000 wetenschappelijke publicaties, b) het monitoren van de stand van zaken omtrent biodiversiteit, en c) de doelen van het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework; specifiek aan target 21 “Ensure that knowledge is available and accessible to guide biodiversity action”. Ik neem u mee in het ontstaan en de ontwikkeling van GBIF door de afgelopen 2 decennia en de essentiële rol die IT daarin heeft gespeeld.
|

Joost Batenburg (Hoogleraar Informatica, Universiteit Leiden) Keynote: ‘Toffe tomografie: slimmer scannen met de CT’ Hybride Artificial Intelligence omvat de ontwikkeling van AI-systemen die zich gedragen als teamplayers, samenwerkend met menselijke experts om complexe taken ten uitvoer te brengen. In deze keynote zal ik uitweiden over het idee dat zulke ‘AI-equipped teamplayers’ de middelen kunnen zijn die we voor ons toekomstig onderzoek kunnen inzetten. Als concrete casus bespreek ik de stapsgewijze ontwikkeling van een intelligente CT-scanner, inzetbaar voor wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van cultureel erfgoed.
|

Linda de Bruin (Informatiemanager, MBO Rijnland) ‘Alles gaat samenwerken: de weg naar samenwerkende applicaties’ MboRijnland is bezig met een ontdekkingsreis naar de flexibel onderwijs en hoe dit digitaal kan worden. Wat we tot nu toe hebben ontdekt en waar we nu staan gaan we met je delen. Over Linda de Bruin: Linda de Bruin is informatiemanager bij mboRijnland en betrokken bij de ontdekkingsreis van mboRijnland naar syteemondersteund flexibel onderwijs. Na jarenlange ervaring als onder andere docent in het mbo en onderwijsontwerper werkt ze nu in de functie van informatiemanager samen met de collega’s van ICT én met de gebruikers van de ICT; de collega’s in het onderwijs.
|

Michiel Schuhmacher (Innovatiemanager Radiologie, LUMC) 'Hoe AI de dagelijkse zorgpraktijk verandert’ AI kan veel (repetitieve) taken overnemen, maar hoe zorg je dat de dagelijkse praktijk daadwerkelijk wordt veranderd? Deze nieuwe manier van werken, dus in samenwerking met AI, gebeurt steeds meer in het ziekenhuis. Dit op steeds grotere schaal toepassen is van belang om de zorg te ontzorgen en zorgprofessionals meer plezier in hun werk te laten hebben. Wanneer kan je een algoritme een taak laten overnemen van een dokter of verpleegkundige; daar zullen we meer over uitweiden.
|
 
Paula Duijnhoven (Security Office, Hogeschool Leiden) & Remco van den Berg (Projectleider SURF Toetsingskader Implementatie, Universiteit Leiden) ‘Ben jij informatiebeveiliging de baas?’ Ontdek het in onze talk over de volwassenheid van organisaties (Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden) op het gebied van informatiebeveiliging (IB). De volwassenheid van medewerkers speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe informatieveilig ben en werk jij eigenlijk? Ben je (IB-)volwassen genoeg om te doen en laten wat je wilt? En vinden jouw collega’s dat ook? Over Paula Duijnhoven: Met een brede achtergrond in informatiebeveiliging, kwaliteitsmanagement, procesoptimalisatie en communicatieve vaardigheden, heeft Paula gedurende haar loopbaan bewezen een veelzijdige professional te zijn met een aanzienlijke impact in diverse sectoren. Momenteel bekleedt ze de functie van Information Security Officer bij Hogeschool Leiden, waar ze sinds juni 2019 actief is. Over Remco van de Berg: Als zelfstandig ondernemer wordt met passie de verbinding gelegd tussen audit, informatiebeveiliging, risicomanagement en privacy voor een continue verbetering en veiligheid van informatiesystemen voor diverse organisaties. Deze ervaring wordt nu ingezet om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de implementatie van het Surfaudit Toetsingskader Informatiebeveiliging bij de Universiteit Leiden bij het ISSC en FB.
|
Bekijk op de pagina van Our Digital Future het volledige programma van donderdag 11 april.
|