Biodiversiteit en biodiversiteitsverlies is een begrip wat ook in gebiedsontwikkeling een steeds belangrijkere rol gaat spelen, met name met het oog op de toekomst. Daarom stelde gebiedsontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, de vraag: “Welke factoren binnen stedelijke gebiedsontwikkeling zijn van invloed op Basis Kwaliteit Natuur?” Daan Posthouwer van Nest Natuurinclusief ging ermee aan de slag.
Oogvoor de toekomst
Veel gebiedsontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld woningbouwprojecten in de huur- en koopsector, richten zich op de lange termijn. Bij het ontwikkelen van woonwijken spelen daarom waarden als duurzaamheid, leefbaarheid en oog voor de sociale context een grote rol. Een belangrijk begrip om te bepalen hoe deze natuur in gebiedsontwikkeling effectief en toekomstbestendig ontworpen kan worden is Basiskwaliteit Natuur (BKN). BKN betreft het geheel aan condities (inrichting, abiotische factoren en beheer) in een landschap om algemeen voorkomende soorten planten en dieren algemeen te houden. BPD wil graag bijdragen aan het Nederlandse natuurherstel door biodiverse en groene woonwijken te ontwerpen. Daarom stelde zij de vraag: "Welke factoren binnen stedelijke gebiedsontwikkeling zijn van invloed op Basiskwaliteit Natuur?"
NieuweStandaard
Om hier antwoord op te geven moest eerst onderzocht worden: “Wat betekent Basiskwaliteit Natuur in een stedelijke context?” zodat daarna bepaald kon worden “hoe draag je als gebiedsontwikkelaar bij aan Basiskwaliteit Natuur in Nederland?”. Het onderzoek resulteerde in een overzicht met vijf aandachtspunten en een beoordelingskader voor BPD waarop de invloed van bouwprojecten en gebiedsontwikkeling op biodiversiteit kan worden gemeten en waar nodig kan worden aangepast. "Een belangrijke rol in BKN behalen ligt bij de ontwikkelaar; hoe vraag je de juiste informatie op bij de ecoloog en hoe zorg je dat dit op de juiste manier in het onderwerp wordt geïntegreerd? Het beoordelingskader kan hier goed bij helpen." aldus Posthouwer.
BKNwaarborgen
Rens de Boer, strategisch adviseur natuur en landschap bij BPD, ziet voor zich hoe zij met het beoordelingskader aan de slag kunnen: “Het is een belangrijk middel om de achteruitgang van de natuur te volgen en te stoppen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat soorten die nu nog algemeen zijn – zoals de merel en de huismus – ook algemeen blijven en niet verder achteruitgaan? Het antwoord pakt in de stad anders uit dan erbuiten, op de Waddeneilanden anders dan in Limburg. Voor onze ontwikkelaars wordt het een belangrijk instrument. Met het beoordelingskader in de hand kunnen ze nog beter de condities scheppen die ervoor zorgen dat we niet door cruciale ondergrenzen zakken.” Ook Posthouwer is positief over hoe gebiedsontwikkelaars op deze manier op BKN kunnen sturen. “Dankzij deze samenwerking tussen Naturalis, Nest en BPD, kunnen er nu weloverwogen keuzes gemaakt worden wanneer je een gebied wil inrichten dat bijdraagt aan het versterken van de Nederlandse biodiversiteit.”
Zelfaan de slag
Bekijk de poster