Pollinator Academy een Europees leerplatform over bestuivers

Bumblebee photo [Marten Schoonman]

Het wordt steeds urgenter om bestuivers en hun leefomgeving te beschermen. Bijen, zweefvliegen en vlinders zijn cruciaal voor de voedselproductie en het functioneren van ecosystemen. Om deze belangrijke spelers in de biodiversiteit te beschermen, is kennis essentieel. De Pollinator Academy brengt deze kennis samen en biedt geïntegreerde taxonomische hulpmiddelen en informatie over Europese bestuivers.

Wat is de
Pollinator Academy?

De Pollinator Academy is een online leerplatform opgezet om het tekort aan taxonomische expertise over bestuivers in Europa te helpen verminderen. Het platform is ontwikkeld door Naturalis en was een van de tastbare uitkomsten van het door de EU gefinancierde SPRING-project (onderdeel van het Europese Pollinator Initiative). 

Het fungeert inmiddels als een centraal knooppunt voor informatie over Europese bijen, zweefvliegen en vlinders. Deze gebruiksvriendelijke website biedt een schat aan informatie en hulpmiddelen, waaronder gedetailleerde factsheets met afbeeldingen, gratis online lessen en een zoekmachine om relevante taxonomische bronnen voor specifieke landen of regio's te vinden. De Academy onderstreept het belang van kennisverspreiding en heeft een trainerportaal ontwikkeld voor docenten met leermateriaal dat ze kunnen gebruiken in hun lessen. De missie van de Pollinator Academy is het helpen opleiden van een nieuwe generatie experts en veldwerkers.

logo pollinator academy

Wat levert
het project op?

Het belangrijkste doel van de Pollinator Academy is het toegankelijk maken van taxonomische informatie en hulpmiddelen die essentieel zijn voor het identificeren van bestuivers. Dankzij de toegankelijke interface en consistente updates van het platform is het inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel voor wetenschappers, studenten en natuurliefhebbers.

De identificatie van diverse soorten bestuivers vormt een aanzienlijke uitdaging. Dit was de aanleiding voor het ontwikkelen van het leerplatform tijdens het SPRING-project en de reden waarom het tijdens het EPIC-project verder ontwikkeld wordt. Diverse vooraanstaande wetenschappelijke instituten in heel Europa houdt zich bezig met de actieve ontwikkeling van verschillende identificatietools en lesmaterialen die op de website beschikbaar worden gemaakt. De Pollinator Academy is een waardevolle bron die Europese lidstaten ondersteunt bij het op een efficiënte en professionele manier ontwikkelen van taxonomische expertise binnen hun respectieve landen. 

Subprojecten

Zoals in de natuurherstelweg is vastgelegd, heeft de Europese Unie zich ertoe verbonden om tegen 2030 de achteruitgang van bestuivers om te buigen. Sinds 2018 speelt Naturalis een belangrijke rol in verschillende projecten die door de Europese Commissie zijn opgezet om deze cruciale verbintenis te ondersteunen.

SPRING 

Het SPRING-project (Strengthening Pollinator Recovery through Indicators and Monitoring) liep van 2021 tot 2023. Het doel was de voorbereiding van het EU-monitoringsysteem voor bestuivers (EU-PoMS) voor wilde bijen, vlinders, zweefvliegen en motten met behulp van zowel professionele als vrijwillige waarnemers. Daartoe moest de capaciteit van burgerwetenschappelijke netwerken rondom bestuivers in heel Europa worden uitgebouwd en werden diverse taxonomische opleidingen georganiseerd om een volgende generatie Europese taxonomen op te leiden. De Pollinator Academy was een van de tastbare uitkomsten van dit project.

onderzoekers
veldwerk

EPIC

EPIC (European Pollinator Identification Courses) is een tweejarig project dat loopt van 2025 tot eind 2026. Voortbouwend op het SPRING-project is het primaire doel van EPIC het aanbieden van gerichte opleidingsactiviteiten, waardoor een robuust netwerk van bekwame para-taxonomische experts in alle 27 EU-lidstaten wordt opgezet ter ondersteuning van de toekomstige implementatie van het EU-Pollinator Monitoring Scheme (EU-PoMS). De Pollinator Academy speelt opnieuw een belangrijke rol in het EPIC-project door taxonomische hulpmiddelen en opleidingsmateriaal beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk te maken. 

opgezette bij

Wie werken
aan dit project?

Betrokken partijen:

Meer dan 20 Europese instituten zijn betrokken bij het EPIC-project en dragen bij aan de verdere ontwikkelen van tools en leermiddelen die beschikbaar worden gemaakt via de Pollinator Academy.

Ons team: