Als promovendus onderzoek ik de fascinerende wereld van de interacties tussen arbusculaire mycorrhiza schimmels en planten. Nieuw bewijs suggereerd dat veel planten koolstof kunnen opnemen uit arbusculaire mycorrhiza schimmels als aanvulling op fotosynthese, wat ons begrip van planten volledig op z'n kop zet. Het doel van mijn PhD-project is om uit te zoeken welke planten dit doen, welke schimmels erbij betrokken zijn, en vooral hoe deze interacties tussen planten en schimmels gestructureerd zijn.
Keywords
Mixotrophy, arbuscular mycorrhizal fungi, Glomeromycota, metabarcoding, interaction networks, partial mycoheterotrophy
Onderzoekslijnen
Planten die zowel koolstof opnemen uit schimmels als aan fotosynthese doen worden mixotroof genoemd. Om uit te zoeken of een plant mixotroof is op arbusculaire mycorrhiza schimmels, gebuik ik drie onderzoekslijnen:
- DNA metabarcoding
- Isotopen analyse
- Microscopie
- Arbusculaire mycorrhiza schimmels zijn microscopische schimmels die in een plantenwortel leven. Omdat deze schimmels niet op soort-niveau te identificeren zijn onder een microscoop gebruiken we DNA om ze te identificeren.
- De verhouding van isotopen (van nature voorkomende varianten van atomen) in een plant stellen ons in staat om vast te stellen waar de koolstof in een plant vandaan komt; uit fotosynthese of uit schimmels. Op dezelfde manier zouden we bij onszelf onderscheidt kunnen maken tussen vegetarieërs en vleeseters!
- De microscopische structuren die de schimmels in een plantwortel vormen kunnen ons een aanwijzing geven of de plant mixotroof is of niet.