Speciaal voor Naturalis heeft het digitaliseringsbedrijf Picturae een digitaliseringsproces ontwikkeld op basis van een transportband die herbariumvellen op hoge snelheid kan digitaliseren. Met drie transportbanden werden in een periode van 10 maanden meer dan 4 miljoen herbariumplaten gescand. Deze efficiënte manier van werken is mogelijk door een combinatie van een lopende band en innovatieve software die een snelle digitalisering mogelijk maakt en toch een hoge kwaliteit garandeert.
Software
Software zorgt ervoor dat de gedigitaliseerde herbariumvellen automatisch worden voorzien van kleurprofielen en worden gecontroleerd op focus en diepte. Als deze aspecten correct zijn, wordt de afbeelding automatisch bijgesneden en opgeslagen en is deze klaar voor gebruik. De registratie van de metadata kan deze beelden vervolgens gebruiken.
Registratie
Deze registratie gebeurt door een team in Suriname onder leiding van Picturae. Ongeveer 40 mensen werken aan de registratie van de herbariumplaten. Medewerkers van Naturalis bewaken de kwaliteit van de registraties. Als dit goed genoeg is, worden de gegevens geïmporteerd in de productiedatabase van BRAHMS (een botanisch databasebeheersysteem dat wereldwijd door onderzoeksinstellingen wordt gebruikt). Hiermee is de digitalisering voltooid.
Botanische collectie online
De resultaten van de ‘botanische straat’ geven de hele wereld onmiddellijk toegang tot de belangrijkste en meest geraadpleegde gegevens uit de botanische collecties van Naturalis. Onderzoekers die gebruik maken van etiketgegevens uit botanische collecties, bijvoorbeeld tijdens de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of in een onderzoek naar de verwantschap van plantensoorten, kunnen nu altijd en overal ter wereld online toegang krijgen tot de basisinformatie. Eerder was dat alleen mogelijk door de botanische collectie te bezoeken.