De Groene Gids voor een natuurinclusieve omgeving

Man werkt aan de tuin (credits: iStock)

De ASN Bank vroeg aan hun klanten op welk gebied van de woon- en leefomgeving de behoefte aan natuurvriendelijkheid het grootst is. Daaruit bleek dat er een grote vraag is naar wat om het huis gedaan kan worden om biodiversiteit te bevorderen. Met die vraag ging het onderzoeksteam van Kennis Natuurlijk! aan de slag. Zij stelden de Groene Gids samen. In deze gids staan verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis of een openbare ruimte groener en klimaatadaptief te maken.

Voorkant van de Groene Gids
Klik hier voor de Groene Gids

Veel mensen willen helpen de wereld een stukje natuur inclusief te maken. Toch is het vaak onduidelijk wat je precies kunt doen. Via samenwerkingsverband KennisNatuurlijk! vroeg de ASN bank welke maatregelen genomen kunnen worden om je eigen omgeving natuurinclusief en klimaatadaptief. De onderzoekers ontwikkelden de Groene Gids, met hierin tips om je huis of een openbare ruimte een stukje groener te maken.

Klik hier voor de Groene Gids

De Groene
Gids

De problemen rond het klimaat en biodiversiteit kunnen zwaar voelen. Het is vaak onduidelijk wat je kunt doen om biodiversiteit te bevorderen en klimaatadaptatie te versnellen. Vanuit deze hoek kwamen onderzoekers Bart Boer en Vivienne Vermeulen van de HAS Green Academy met het idee van de Groene Gids. De gids heeft als doel op een makkelijke en laagdrempelige manier gebruikers handvatten te geven, zodat zij zo kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit in hun eigen omgeving. Om dit te doen heeft de tool een interactieve en gebruiksvriendelijke basis.

Makkelijk
kiezen

Voor het duidelijk is wat iemand kan doen, moet men eerst weten waar en waarvoor ze iets willen doen. De gids begint dan ook met een beslisboom. Hiermee is het makkelijk te bepalen wat bij de gebruiker past. Je kiest eerst waar je iets wilt doen, om het huis of op een openbare ruimte. Vervolgens maak je de keuze tussen klimaatadaptatie of het bevorderen van biodiversiteit. Binnen deze twee keuzes wordt de keuze nog wat meer gespecificeerd . Welk probleem wil je aanpakken, of voor welke diersoort ga je aan de slag? De beslisboom stuurt je dan door naar de maatregel die het best bij jou past.

Biodiverse pond in de achtertuin (GettyImages)
Koolmeesje aan een vogelhuisje (GettyImages)

Stap
voor stap

Nadat het is bepaald welke maatregel het best past, kun je aan de slag. De Groene Gids geeft je een stappenplan dat er altijd als volgt uitziet: controleer de omgeving, wetten & regels, kennis & vaardigheden, uitvoering. Deze stappen helpen met de voorbereiding en de uitvoering van de maatregelen. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Verschillende
Niveaus

Niet iedereen kan zomaar bomen gaan planten of een groendak aanleggen, daarom zijn de maatregelen ingedeeld op hoeveel energie er vermoedelijk ingestoken moet worden. Deze heeft het ‘Groene vinger’ niveau. Niveau 1 is hierbij het minst intensief en niveau 3 het meest. Naast deze niveaus is het ook makkelijk te zien hoeveel impact de maatregel heeft op biodiversiteit, waterverbruik en hitte vermindering. Zo zie je makkelijk in één oogopslag wat voor impact je kunt maken.

Detailshot van een boomstam die dient als insectenhotel. Credit: KPN

Voor
iedereen

Dankzij het ruime aanbod aan maatregelen en niveaubepalingen, is de gids te gebruiken door iedereen. Geen tuin of balkon? Geen probleem! Verander een parkeerplaats in de buurt, of pak de stoep aan. Niet alleen de maatregelen zijn breed inzetbaar, doordat de gids zelf interactief is, is hij overzichtelijk en makkelijk te gebruiken voor iedereen!

Zelf
Aan de slag

Enthousiast geworden?

Hier vind je de gids.

Meer
Kennis Natuurlijk!

Kennis Natuurlijk! is een project van Naturalis, dat in samenwerking met ASN Bank en a.s.r. tot stand is gebracht. ASN Bank en a.s.r. willen samen met Naturalis een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij. Het project richt zich op het gezond, natuurinclusief en klimaatbestendig maken van onze woon-, werk- en leefomgeving. Het onderzoek dat hiervoor nodig is wordt financieel ondersteund door ASN Bank, die hiervoor 2% van de verzekeringspremie beschikbaar stelt. Door deze samenwerking kunnen we gezamenlijk kennisvragen beantwoorden, die anders onbeantwoord blijven.

Hier vind je meer informatie over KennisNatuurlijk!

Nieuwsgierig naar welke andere vragen we hebben beantwoord? Klik hier voor al onze toolboxen.