Bestrijdingsmiddelen (gif) en schoonmaakmiddelen worden soms ingezet in de tuin om planten en ongedierte te bestrijden. Maar, wat is eigenlijk het gevaar hiervan? En wat kan jij in jouw tuin, balkon of dakterras doen om het gebruik van deze middelen te voorkomen?
Waarom geen schoonmaakmiddelen?
Bestrijdingsmiddelen bevatten giftige stoffen, zoals glysofaat, die schadelijk zijn voor de grond, nuttige insecten en ook mensen. Wanneer bestrijdingsmiddelen in de grond trekken, kunnen ze de grond vergiftigen en in het grondwater terechtkomen.Ook wanneer je schoonmaakmiddelen inzet om bijvoorbeeld mos of groene aanslag te verwijderen is er een grote kans dat dit vervolgens in het grondwater terechtkomt. Dit is schadelijk voor het bodemleven en maakt waterzuivering moeilijk.
Bedenk dat mossen een belangrijke functie vervullen in de tuin. Zo produceren mossen zuurstof en bieden ze leefruimte aan vele kleine insecten. Lees hier meer over op de website van IVN. Korstmossen worden door veel diersoorten gebruikt als schuilplek en als voeding, en door vogels en eekhoorns worden ze zelfs gebruikt als nestmateriaal. Lees hier meer over op de website van Naturalis.
Waarom geengif
Ook alle kleine beestjes helpen: wanneer het gaat om het bestrijden van insecten, bedenk dan dat deze insecten een belangrijke functie hebben in de tuin. Bladluizen zijn bijvoorbeeld een belangrijke bron van voedsel voor vogels en insecten, wespen zijn belangrijke bestuivers en eten onder andere muggen, vliegen en teken. En slakken zijn belangrijke opruimers in je tuin!
Waar moet ikop letten?
Waar moet ik op letten’ van maken: Hieronder lees je een aantal tips om het gebruik van bestrijdings- en schoonmaakmiddelen te voorkomen. Ga jij voortaan (1) biologische plantjes kopen, (2) je verdiepen in het nut van planten die als onkruid worden gezien, (3) op zoek naar een natuurlijk alternatief of (4) beter letten op de kleine lettertjes?
Biologische plantenzeker geen gif
Gebruik je geen gif of schoonmaakmiddelen en wil je zeker weten dat je geen giftige stoffen in je tuin hebt? Zorg er dan ook voor dat je planten biologisch zijn. De meeste planten in tuincentra worden bespoten met gif. Dit hoeven kwekers echter niet te vermelden. Hierdoor zie je dit gemakkelijk over het hoofd en kom je er niet achter waar deze planten precies mee bespoten zijn.
Lees bij Sprinklr een aantal goede tips over hoe je hiermee om kan gaan. Kijk ook op deze website naar de actiepagina ‘Bloei op van biologisch en inheems’ om meer te weten te komen over het belang van biologische en inheemse planten.
Gevaarlijk of niet mooi?
Wanneer het gaat om het bestrijden van planten is het belangrijk er zeker van te zijn dat je geen planten weghaalt die voor de natuur van cruciaal belang zijn. Planten zoals brandnetels en paardenbloemen worden misschien niet door iedereen even mooi gevonden in de tuin, maar zijn niet gevaarlijk en hebben juist een belangrijke functie voor de biodiversiteit. Zo kunnen sommige vlindersoorten niet zonder de brandnetel, omdat dit de enige plant is waarop ze eitjes leggen. En de paardenbloem is nuttig voor maar liefst 200 bijensoorten!
Bekijk hier waarom het belangrijk is om soorten die vaak als ‘onkruid’ worden gezien, te laten staan.
Kies een natuurlijkalternatief
Wil je toch een bepaalde plant of bepaalde diersoort uit je tuin weren of verhelpen? Wanneer het gaat om een plant, probeer deze dan handmatig te verwijderen door deze met je handen of een schepje uit te graven. Wanneer het gaat om insecten probeer deze dan op een natuurlijke manier te bestrijden, bijvoorbeeld door een natuurlijke vijand te introduceren of aan te trekken. Zo eten roofkevers bijvoorbeeld wolluis en eten sommige vogels en kikkers slakken. Om plagen van bepaalde insecten op natuurlijke wijze te voorkomen en te verhelpen, kun je tips lezen op Milieu Centraal.
Lees de kleine lettertjes!
Op de verpakking van bestrijdingsmiddelen staan vaak vage termen zoals ‘natuurvriendelijk’, ‘natuurlijk’, ‘ecologisch’ en ‘plantaardig’. Dit zijn geen beschermde termen dus laat je hier niet door misleiden. Gif = gif. Zie ook deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde.