Groen aan de gevel

Geveltuintje

Wanneer een woning direct aan de stoep grenst, kan er een geveltuin aangelegd worden. Een geveltuin is een strook groen tegen de gevel van een woning. Omdat een geveltuin in de stoep wordt aangelegd wordt deze ook wel een ‘stoeptuin’ genoemd. Wat de voordelen zijn van een groene gevel en hoe je een groene gevel aanlegt kan je op deze pagina vinden. 

Meld je aan voor de Groene Loper!

Leg jij een geveltuin aan en wil je de onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam ook meteen helpen om meer te leren over wat mensen motiveert om dit te doen? Meld je dan hier aan voor het Groene Loper onderzoeksproject en lees meer over wat het inhoudt!

Voordelen van
een geveltuin

Geveltuinen zijn als het ware kleine oases in de stadswoestijn en vervullen daarmee een belangrijke functie voor dieren en insecten. Een geveltuin heeft veel voordelen:

  • Regenwater kan gemakkelijker via de grond verdwijnen waardoor er minder kans is op wateroverlast bij hevige regen.
  • Een geveltuin houdt minder warmte vast dan tegels, dit zorgt voor extra verkoeling in de zomer.
  • Planten halen fijnstof uit de lucht en zorgen daarmee voor schonere lucht.
  • Een geveltuin is goed voor de biodiversiteit, omdat deze voedsel en beschutting biedt voor dieren en insecten. Het is dan wel van belang dat er inheemse biologische planten in de geveltuin komen te staan. Lees hier meer over bij de actiepagina ‘Bloei op van biologisch en inheems’.

Hoe leg ik
een geveltuin aan?

Wil jij jouw gevel ook verrijken met meer groen? Hieronder lees je meer over de verschillende opties die je hebt om een geveltuin aan te leggen. Schakel jij (1) de hulp van je gemeente in of (2) ga je meteen zelf aan de slag met behulp van het stappenplan?

Hulp van
gemeenten

Sommige gemeenten bieden subsidie en zelfs hulp aan om de geveltuin aan te leggen. Kijk hier of dit voor jou gemeente geldt. Soms zijn er ook andere organisaties die je kunnen helpen bij de aanleg van een geveltuin. In Almere is dit bijvoorbeeld stichting Groene Buur. Woon je in Almere en wil je graag een geveltuin? Geef je dan hier op.

geveltuin

Zelf aan
de slag?

Ga je zelf aan de slag? Vaak is er geen toestemming nodig van een gemeente om een geveltuin aan te leggen. Check wel even bij je gemeente wat de regels rondom de aanleg van een geveltuin zijn.
Doorgaans is een geveltuin maximaal 45 à 60 cm diep (zodat er voldoende stoep overblijft) en kan deze even breed zijn als het huis (niet breder). Let op: Woon je in een huurwoning? Dan heb je goedkeuring van de verhuurder nodig. Woon je niet op de begane grond? Dan heb je goedkeuring nodig van de bewoner op de begane grond.

 

tuinieren

Stappenplan
op een rijtje

Milieu Centraal heeft een mooi stappenplan geschreven over hoe je zelf een geveltuin kunt aanleggen. Hieronder vind je de belangrijkste stappen op een rijtje.

1. Verwijder
de tegels

Om ruimte te maken voor je geveltuin moet je de tegels verwijderen die voor jouw gevel staan. Dit kan resulteren in een grote hoeveelheid tegels waarvan je misschien niet meteen weet wat je ermee moet. Geen zorgen, de gemeente haalt de tegels graag bij je op, soms zelfs door middel van een ‘tegeltaxi’. Kijk op de website van jouw gemeente of ze ook een tegeltaxi hebben of op welke andere manier het bij jouw gemeente geregeld is! Of lees hier wat voor creatieve dingen je kunt maken met je overgebleven tegels. 

Tegel afval
Schep op tegels in tuin

2. Zand eruit
aarde erin

Graaf maximaal 30 cm zand uit wat onder de tegels lag, om ruimte te maken voor aarde. Vul het op met (als je dit hebt) aarde uit je tuin, bladafval en maaisel, of compost. Door dit te gebruiken ontstaat op een natuurlijke manier goede grond. Waarom geen potgrond? Aan veel potgrond wordt turf toegevoegd. Turf is de gedroogde vorm van veen. Hiervoor worden veengebieden afgegraven wat veel schade toebrengt aan de natuur. Koop daarom turfvrije potgrond. Je kunt ook zelf potgrond maken, lees hier hoe je dat doet.

Persoon laat aarde vallen van diens ene hand de andere hand

3. Planten in
je geveltuin

Je geveltuin is nu klaar! Je kunt wachten op spontane groei of zelf iets zaaien of beplanten. Kijk voor meer informatie hierover bij de actiepagina ‘Bloei op van biologisch en inheems’.

tuinierende persoon plaatst een plan in tuin
inheemse planten