Cycaden hebben zich aangepast aan extreme habitats waar andere planten nauwelijks kunnen overleven, zoals rotsuitstulpingen of zoute duinen. We denken dat microbiomen die binnenin gespecialiseerde wortels van de cycade leven, cruciaal zijn voor deze mogelijkheid.
Projectoverzicht
Cycaden en hun microbiële symbionten
Mijn eerdere onderzoek toonde aan dat er geconserveerde groepen cyanobacteriën en Rhizobiales zijn die zich hebben aangepast aan cycaden. Ze helpen de plant bij het vastleggen en gebruiken van metalen en voedingsstoffen uit de grond. Met behulp van metagenomica en metabolomica zullen we onze huidige monstername van cycaden uit de Amerika's uitbreiden naar Azië en Afrika, en de bacteriën, schimmels en virussen vergelijken die in de cycade worden aangetroffen. We zullen de evolutionaire mechanismen onderzoeken die deze microbiomen hebben om de plant te helpen, door genomica te combineren met computertomografie en desorptie-elektrospray-ionisatie om de chemische en anatomische mechanismen van deze interacties te onderzoeken. We onderzoeken ook of deze microbiomen worden overgedragen van de cycade naar de insecten die alleen cycaden eten, omdat we denken dat het microbioom de dirigent is van het plant-insect-microbe-orkest. Een deel van dit werk inspireert op natuur gebaseerde oplossingen.
Wie werkt er aan dit project
We zijn een nieuwe groep bij Naturalis, kom bij ons!
We werken samen
We werken samen aan de chemie en DESI-methoden met Dr. Paco Barona aan de Universiteit Leiden: https://tinyurl.com/2tzmud99. We maken ook deel uit van een groter consortium voor cycademicroben met Spanje (Dr. Vicente Mariscal), Duitsland (Dr. Michelle Gehringer) en Canada (Dr. Juan Carlos Villarreal) onder anderen. We werken ook samen met de Hortus Botanicus in Leiden met hun fantastische collectie cycaden (Dr. Paul Kessler).