Word professor Paardenbloem Help jij mee met ons onderzoek?

paardenbloemen

Paardenbloemen slapen ook! In de middag gaan ze dicht en ‘s ochtends gaan ze weer open. Paardenbloemen doen dat zodat hongerige slakken het stuifmeel niet opeten. Slim hè! Hoe weten paardenbloemen nu wanneer ze dicht moeten gaan? Hiervoor hebben ze een soort ‘zintuigen’. Die voelen of het dag of nacht is.

Help mee!

Naturalis onderzoekt in welke omgeving een paardenbloem eerder opent en later sluit. Help jij mee met dit onderzoek? Dan maak je bovendien kans op een dagje Naturalis! 

Waarom sommige
paardenbloemen eerder dicht gaan

Barbara Gravendeel is hoogleraar Plantenevolutie en onderzoeker bij Naturalis. Kitty Vijverberg is plantenwetenschapper. Samen onderzoeken zij waar en waarom paardenbloemen eerder of later dicht en weer open gaan. Is er een verband met de plek waar ze groeien? Gaan paardenbloemen in de stad eerder open en later dicht dan paardenbloemen in de natuur? Om deze vragen te beantwoorden zijn veel waarnemingen nodig uit heel Nederland. Fijn dus als jij hierbij helpt!

Zo werkt het
gemakkelijk en leuk

PDFMeedoen aan dit échte onderzoek is leuk en eenvoudig. Bovendien maak je kans op een dagje Naturalis voor vier personen. 

  1. Download en print deze pdf. Daarop staat precies welke stappen je doorloopt en welke gegevens je twee dagen achter elkaar invult. Geen printer? Schrijf dan op een vel papier over welke gegevens je de komende twee dagen bijhoudt.
  2. Zoek een paardenbloem in je tuin, of dichtbij je huis. Kijk hieronder voor de kenmerken. 

    Kijk ‘s middags (liefst op een zonnig dag) vanaf 12:00 uur ieder half uur even of jouw paardenbloem al sluit. De volgende ochtend kijk je als je wakker bent steeds even of de bloem alweer open is. Doe dat twee dagen achter elkaar bij dezelfde paardenbloem. Probeer op dag 2 nog nauwkeuriger te weten te komen op welk tijdstip de paardenbloem ‘s middags weer dicht gaat. Noteer het tijdstip van openen in de ochtend, en van het sluiten in de middag. 
  3. Schrijf ook iets op over het weer. Is het zonnig of bewolkt? Is het droog of regent het? En noteer de temperatuur (gebruik een thermometer of smartphone).
  4. Vermeld als laatste of de paardenbloem in een donker hoekje groeit of op een lichte open plek. 

Heb je alle gegevens verzameld? Vul dan het formulier in en je maakt kans op een dagje Naturalis.

Vul de gegevens in

Hoe herken je
een paardenbloem?

Er zijn plantensoorten die sterk lijken op een paardenbloem, maar dat niet zijn. En dit onderzoek moet wel echt met paardenbloemen worden gedaan. Hoe herken je een echte paardenbloem? 

paardenbloem

  • Paardenbloemen hebben bloeistengels zonder zijtakken.
  • De bladeren staan in een kring op de grond en dicht op elkaar.
  • De bladeren hebben meestal diep ingesneden randen.
  • Nog een kenmerk: de bloeistengel is hol en bevat wit melksap. Pluk maar eens een pluizenbol af! 

Bloeien er nu wel
paardenbloemen?

De meeste paardenbloemen bloeien in het voorjaar: in maart en april. In de zomer kun je ook bloeiende paardenbloemen vinden, maar je moet er wat beter je best voor doen. Je vindt ze vooral op zonnige, warme en voedselrijke plaatsen. In bijvoorbeeld een berm, onder een boom of in een gazon zijn de hele zomer bloeiende paardenbloemen te vinden.

Gras met paardenbloem
Tegels met paardenbloem

Auke-Florian Hiemstra
legt uit hoe het werkt

Onderzoeker Auke-Florian Hiemstra gaat zelf aan de slag. In dit filmpje legt hij onder andere uit hoe je het onderzoek slim aan kunt pakken, zodat je niet een hele namiddag bij jouw paardenbloem zit te wachten.

Bekijk het filmpje

Auke-Florian Hiemstra legt uit hoe het werkt
External video URL

Gratis dagje 
Naturalis

Wie meedoet maakt kans op vier tickets voor Naturalis. In totaal worden vijf sets van vier tickets verloot. Het invullen van het onderzoek kan tot en met zondag 26 juli. Uiterlijk  31 juli 2020 krijg je via e-mail bericht als je één van de gelukkigen bent. 

Alle actievoorwaarden

Samenwerking
met Natuurmonumenten

Naturalis en Natuurmonumenten werken samen aan biodiversiteit. Samen proberen we de kennis over biodiversiteit en het belang ervan onder Nederlanders te vergroten. Bij onderzoek naar biodiversiteit werken boswachters, onderzoekers én publiek samen om de natuur beter te kunnen beschermen.  OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en laat kinderen de natuur zelf ontdekken. Alle kinderen van OERRR is gevraagd mee te helpen met dit onderzoek.

Naar de site van OERRR