Het ICEDIG-project (Innovation and Consolidation for Large Scale Digitalisation of Natural Heritage), dat in maart 2020 werd afgerond, was de eerste stap om de complexe uitdaging van het bouwen van DiSSCo te helpen aangaan. Het heeft de structurele pijlers van DiSSCo ontworpen door de nodige technologische, socio-culturele en organisatorische kenmerken te creëren om de werking van DiSSCo als een uniform toegangspunt tot bio- en geodiversiteitsgegevens mogelijk te maken.
In hetkort
ICEDIG heeft de weg gebaand voor de massale digitalisering van Europese natuurwetenschappelijke collecties en de daaruit voortvloeiende toegang tot alle gerelateerde gegevens op een geharmoniseerde en geïntegreerde manier in heel Europa.
Wie werktenaan dit project?
Naturalis was een van de 12 Europese partners die gezamenlijk aan het ICEDIG-project werkten. Ongeveer 15 Naturalis-medewerkers waren betrokken bij het project, afkomstig van verschillende afdelingen, waaronder ISBI. In totaal was Naturalis (mede)verantwoordelijk voor meer dan een dozijn taken, gericht op onderwerpen variërend van massadigitalisering van insecten en digitalisering van particuliere collecties, tot het in kaart brengen van institutioneel collectiebeheer en het onderhouden van contacten met de onderzoeksinfrastructuurgemeenschap.
Mensen van Naturalis betrokken bij ICEDIG: Wouter Addink, Tina Loo, Sharif Islam, Steven van der Mije, Sander Pieterse, Peter Schalk, Pepijn Kamminga, Niels Raes, Myriam van Walsum, Marian van der Meij, Luc Willemse, Karen van Dorp, Hannco Bakker, Eva Alonso, Eulalia Gasso, Emily van Egmond, Dimitris Koureas, Christel Schollaardt and Jose Alonso.