Carola Schouten was vandaag samen met Naturalis op het schoolplein van de Josephschool in Leiden om aandacht te geven aan het belang van biodiversiteit. Een gigantische blokkentoren stond symbool voor samenhang tussen ál het leven. Ieder blokje uit de toren symboliseert een soort. “Je kunt er wel een blokje uit halen” legt bioloog en presentator Auke-Florian Hiemstra uit, “Maar dan wordt de toren wankel. Haal je te véél soorten weg, dan stort de toren in”. Soorten zijn van elkaar afhankelijk en diversiteit aan soorten maakt de natuur stabiel. Edwin van Huis, directeur van Naturalis Biodiversity Center, was scheidsrechter. “Oei, je haalt de pissebedden weg uit de toren”, verzucht hij “Die breken plantenresten af in de bodem zodat nog kleinere bodemdieren het kunnen eten”.
Toen de toren uiteindelijk instortte was er even feest voor de winnaars. “Eigenlijk is het natuurlijk helemaal geen feestje dat de toren is ingestort” vertelt Auke-Florian. “We moeten er samen voor zorgen dat het niet zo ver komt”, legt hij uit, terwijl de kinderen de toren weer opnieuw opbouwen. De boodschap van vandaag: ál het leven telt en kan niet zonder ander leven. We hebben biodiversiteit nodig om te leven. “Het eten in jullie broodtrommels komt uit de natuur, als daar diversiteit verdwijnt krijgen sommige soorten waarvan wij afhankelijk zijn het heel moeilijk” vertelt minister Schouten. Vandaag is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit en is er extra aandacht voor het thema. We kunnen niet zonder biodiversiteit en dat is elke dag actueel.
Naturalis Biodiversity Center, het nationale kenniscentrum voor biodiversiteit, brengt vanaf vandaag biodiversiteit extra onder de aandacht met een nieuwe campagne. De ‘toren van al het leven’ is te zien in verschillende media en kreeg vandaag zijn eerste podium. Om de nieuwe campagne te toetsen ging Naturalis in Leiden de straat op en vroeg mensen “Wat is Biodiversiteit?”. De antwoorden waren uiteenlopend en onderschrijven het belang van een goede uitleg. De mensen die een antwoord gaven wonnen een ontbijt en een stadswandeling met professor Menno Schilthuizen, auteur van het boek 'Darwin Comes to Town'. Met veel enthousiasme nam Menno vandaag de 15 prijswinnaars mee de stad in om uit te leggen hoe de natuur zich aanpast aan de stad. Van de zaadjes van paardenbloemen tot de kleur van duiven, soorten in de stad evolueren razendsnel om te kunnen overleven in de ‘urban jungle’. Biodiversiteit neemt in de stad een andere wending, waar we van kunnen leren als we biodiversiteit bestuderen.