De 3D-print van de Tyrannosaurus rex die de afgelopen maanden in de centrale hal van Naturalis stond, wordt deze week ingepakt. De levensgrote replica van Naturalis-icoon Trix vertrekt volgende week naar het Dinosaur Museum in Nagasaki.
De afgelopen jaren heeft Naturalis heel zorgvuldig van alle botten van Trix een 3D-scan gemaakt. Op basis van die scans maakte een modelleur een 3D ontwerp, en konden de ontbrekende botten worden gereconstrueerd. Dat ontwerp is in de loop van 2020 op ware grootte uitgeprint. Medewerkers van Naturalis en de Leidse Instrumentmakers School (LIS) verwerkten die prints vervolgens tot een eenvoudiger in elkaar te zetten bouwpakket, door bijvoorbeeld de staartwervels alvast aan elkaar te maken. Het Dinosaur Museum in Nagasaki krijgt dus niet de honderden losse prints waar de replica-Trix uit bestaat, maar “slechts” 50 onderdelen.
Bouwpakket
Die zullen ze overigens wel zelf in elkaar moeten zetten, met hulp van Naturalis via video-verbindingen. ‘Het plan was dat onze mensen en die van de LIS mee naar Japan zouden gaan om ter plekke te helpen, maar het coronavirus maakte de reis onmogelijk’, treurt projectleider Hanneke Jacobs van Naturalis. Ook op een ander punt gooide het virus roet in het eten: ‘We hebben het skelet juist in de centrale hal opgebouwd omdat we dat proces met zoveel mogelijk bezoekers wilden delen, maar het museum moest helaas de deuren sluiten.’
Nagasaki
Wie het uitgeprinte skelet alsnog wil zien, moet dus naar Japan. Nagasaki is een zusterstad van Leiden, en in oktober 2021 opent daar een museum over dinosauriërs. De 3D-print van Trix moet daar een van de topstukken worden. Zij komt daar te staan op een metalen frame dat door de botten heen gaat. ‘In botten van 67 miljoen jaar oud, boor je geen gaten’, legt Jacobs uit, ‘maar bij deze print kan het wel.’ In de 3D print heeft de digitale modelleur het frame van het skelet aan de binnenkant verwerkt, zodat de botten nog beter te bewonderen zijn.
De Builder 3D Extreme 1500 Printers van Naturalis hebben sinds de bouw van Trix nog niet veel rust gekregen. ‘We hebben er bijvoorbeeld ook een replica mee gemaakt van het topje van de Mont Blanc, een topstuk van onze collega’s van het Teylers museum’ vertelt Jacobs.
Timelapse van de opbouw
Meer informatie
Voor meer informatie over de 3D-Trix: zie deze link.
Voor de filmpjes en meer foto's: deze persmap. Gelieve de naam van de fotograaf te vermelden zoals aangegeven.
Voor meer informatie over het project: hanneke.jacobs@naturalis.nl
Voor algemene vragen: communicatie@naturalis.nl