Als promovendus binnen het MEIODYSSEA consortium richt ik mijn onderzoek op de diversiteit van meiofauna in koraalriffen in de westelijke Stille Oceaan. Aan de hand van morfologische en genetische data bestudeer ik hoe omgevingsfactoren de soortendiversiteit en functionele diversiteit van meiofauna beïnvloeden om inzicht te krijgen in de verspreiding van meiofauna en welke processen hieraan ten grondslag liggen.
Trefwoorden
Meiofauna, Mariene Biologie, DNA Barcoding, Transcriptomics, Metabarcoding, Morfologie, Functionele Diversiteit
Researchinterest
Meiofauna is een groep van mariene benthische invertebraten kleiner dan 1 milimeter. Voorbeelden van taxa van meiofauna zijn nematoden, copepoden, ostracoden en beerdiertjes.
Functionele kenmerken, d.w.z. morfologische, fysiologische en gedragskenmerken, bepalen de reactie van soorten op hun omgeving en kunnen daarom potentieel belangrijk inzicht geven in de processen die betrokken zijn bij het vormen en afbakenen van ecologische gemeenschappen. Door te onderzoeken hoe de functionele kenmerken van een soort veranderen over een ecologische en spatiele gradiënt, probeer ik te begrijpen of er in koraalriffen met een hogere soortenrijkdom ook meer soorten zijn die eenzelfde functie hebben, en of dit tot hogere veerkracht van het koraalrif kan leiden. Mijn onderzoek kan zo helpen om de processen die leiden tot veerkrachtigheid of kwetsbaarheid van een ecosysteem beter te begrijpen, wat van groot belang is met het oog op de huidige klimaatcrisis.
Currenttopics
Momenteel werk ik aan:
- Biogeografische patronen van meiofauna in (sub)tropische koraalriffen.
- Het integreren van moleculaire met morfologische technieken om de functionele diversiteit van meiofauna te bestuderen.
Belangrijkstepublicaties
- Gielings, R., Fais, M., Fontaneto, D., Creer, S., Costa, F. O., Renema, W., & Macher, J. N. (2021). DNA metabarcoding methods for the study of marine benthic meiofauna: A review. Frontiers in Marine Science, 8, 730063.