Biodiversiteit Hotspots

Frugivory

Wij voeren baanbrekend onderzoek uit op het gebied van evolutie, ecologie en behoudsbiologie om de mechanismen te begrijpen die biodiversiteit genereren en behouden in de biodiversiteitshotspots van de wereld. Dit zijn regio's met een buitengewoon hoge soortenrijkdom en endemie, maar die ook steeds meer worden bedreigd door mensen en klimaatverandering. Wij onthullen de potentiële effecten van vroegere en dreigende uitstervingen met behulp van fylogenetische, genomische, modellerings- en veldbenaderingen. Met ons werk willen we het bewustzijn vergroten van het belang van biodiversiteitsbescherming in deze unieke systemen en onze internationale samenwerking versterken.

Wie zitten
er in de groep

Onze onderzoeks
thema's en structuur

We bestuderen macro-evolutionaire en macro-ecologische patronen en de processen die deze door de tijd heen hebben gevormd. We richten ons op verschillende Hotspot-regio's en taxonomische groepen, waaronder planten, vogels, zoogdieren en vissen, met een focus op (oceanische) eilanden, Madagaskar, Zuidoost-Aziatische eilanden, berggebieden (bijv. Andes), het Atlantische Woud en mediterrane ecosystemen (bijv. Cape Floristic Region).

Belangrijke vragen in onze groep zijn:

● Wat veroorzaakt de uitzonderlijke diversiteit die wordt aangetroffen op continentale en insulaire biodiversiteitshotspots?

● Hoe werken de belangrijkste macro-evolutionaire processen van soortvorming, verspreiding, functionele evolutie en uitsterven in deze regio's?

● Hoe verstoren door de mens veroorzaakte uitstervingen de natuurlijke omstandigheden van biodiversiteitshotspots?

● Kunnen we de effecten van uitsterven op de ecosystemen van deze regio's in het Antropoceen voorspellen?

island

Huidig
onderzoek

Een selectie van de belangrijkste onderwerpen waar wij aan werken.

Coquerel's Sifaka (Propithecus coquereli) in northern Madagascar © David Dennis

Antropogene uitstervingen op eilanden

Eilanden hebben uitzonderlijk hoge uitstervingspercentages gekend na menselijke nederzetting: meer dan 60% van de gedocumenteerde uitstervingen van terrestrische soorten waren endemisch op de eilanden en de overlevende eilandtaxa zijn sterk…
Lees meer
Een grote vruchtenboom

Megafauna en megavruchten

Sommige planten hebben zeer grote 'megafaunale' vruchten ontwikkeld - vergelijkbaar in grootte met avocado's en mango's. Deze megafaunale vruchten zijn mogelijk zo ontstaan en aangepast aan verspreiding door megafauna. Dat zijn grote dieren die deze…
Lees meer
Bioko (Pau Enric Serra)

Evolutie en Biogeografie van Eiland Vogels

Vogels zijn de meest diverse gewervelde groep op eilanden. Ze zijn misschien ook de best bestudeerde groep op eilanden, aangezien ornithologisch werk een lange geschiedenis heeft en er momenteel een zeer actieve gemeenschap is die gegevens verzamelt over…
Lees meer
Plant van Leucospermum genus

Evolutie van eigenschappen en convergentie

Darwin’s tweede 'afschuwelijke mysterie' richt zich op de vraag waarom bloeiende planten (angiospermen) zo soortenrijk en ecologisch succesvol zijn, met name vergeleken met andere plantenclades (bijv. pteridofyten en gymnospermen). De herhaalde evolutie…
Lees meer
Pulicaria canariensis

Eilandbiogeografie van de Asteraceae

Hoewel vogels en zoogdieren de meeste aandacht hebben gekregen van eilandbiologen, vallen ze eigenlijk in het niet bij planten als het gaat om eilanddiversificatie. Onder de planten is de meest opmerkelijke groep vanuit een eilandperspectief de madeliefjes…
Lees meer
Vogel met vruchten

Plant-dier interacties

Interacties tussen planten en dieren zijn essentieel voor het functioneren van ecosystemen. Bovendien kunnen ze met co-evolutionaire dynamiek het ontstaan van soorten en biodiversiteit beïnvloeden. Wij richten ons op mutualistische en antagonistische…
Lees meer