Hout biedt mechanische ondersteuning voor de stengel en verzorgt het watertransport over lange afstanden binnen planten. In de loop van de evolutie zijn verschillende celtypen en een grote diversiteit aan celpatronen geëvolueerd in het hout van bloemplanten. In mijn promotieonderzoek onderzoek ik evolutionaire patronen in de microscopische houtanatomie van de families Apocynaceae en Sapotaceae. Deze resultaten zullen niet alleen relevant zijn voor het begrijpen van soortenrelaties, maar ook voor complementaire disciplines in de houtbiologie, zoals functionele studies en houtidentificatie om illegale houtkap tegen te gaan.
Keywords
Kenmerkonderzoek, Apocynaceae, evolutie, houtanatomie, licht- en elektronenmicroscopie, Sapotaceae
PhDproject
Vergelijkende houtanatomie is een traditionele discipline met verstrekkende interdisciplinaire toepassingen. Bijvoorbeeld, het koppelen van gestandaardiseerde houtbeschrijvingen met een moderne moleculaire stamboom van het leven stelt ons in staat om evolutionaire patronen te reconstrueren in microscopische houtkenmerken. Aan de andere kant zijn de houtbeschrijvingen en bijbehorende microscopiebeelden essentieel in beeldreferentiedatasets als eerste stap naar het ontwikkelen van een wereldwijde houtidentificatiepijplijn op basis van houtanatomie.
Ik zal de meest recente moleculaire fylogenieën van de families Apocynaceae en Sapotaceae gebruiken om evolutionaire patronen in houtanatomische kenmerken te bestuderen. De Apocynaceae, of maagdenpalmfamilie, is van breed economisch belang en uniek in zijn grote verscheidenheid aan houtige en kruidachtige groeivormen. Eerdere onderzoeken hebben aangeven dat er parallelle evolutionaire transities zijn naar kruidachtigheid en afgeleide houtigheid binnen deze familie. De Sapotaceae, een familie zonder Nederlandse naam, staat bekend om zijn latex, olieproducerende zaden (arganolie) en uitzonderlijk zwaar, duurzaam hout. De houtanatomie van beide families is onvolledig bekend, waardoor het moeilijk is voor douanebeambten en andere belanghebbenden om deze houtsoorten te identificeren.
Currenttopics
De kracht van vergelijkende houtanatomie
Keypublications
- Jahanbanifard F., Beckers V.M.H., Koch G., Beeckman H., Gravendeel B., Verbeek F.J., Baas P., Priester C. & Lens F.P. (2020). Description and evolution of wood anatomical characters in the ebony wood genus Diospyros and its close relatives (Ebenaceae): a first step towards combatting illegal logging, IAWA Journal 41(4): 577-619. DOI