Dino’s zijn een bron van fascinatie van piepjong tot stokoud, voor ieder opleidingsniveau, binnen elke cultuur. Ze hebben mythische verschijningsvormen, in een grote diversiteit, die de verbeelding sterk prikkelen. Sommigen lijken op dieren van nu, maar anderen juist niet. Ze leefden ver voor de opkomst van (de voorlopers van) de mens
en we weten er nog zo weinig van. Maar we ontdekken dankzij intensief onderzoek wel steeds meer, en dat zorgt weer voor nieuwe verhalen. Als een van de zeer weinige instituten in de wereld heeft Naturalis alles onder één dak: een natuurhistorisch museum, de rijkscollectie met biodiversiteits-datacenter én biodiversiteitsonderzoek. Deze bijzondere positie benutten we ten volle voor het thema dinosauriërs.
Wetenschappelijkonderzoek
Uit dinosaurusboeken, de speelgoedwinkel en avonturenfilms zou je het idee kunnen krijgen dat we al alles weten van deze dinosoort. Maar niets is minder waar. Tot voor kort waren er nog maar twee redelijk complete skeletten van dit reusachtige oerreptiel ontdekt. Op dit moment is het onderzoek naar deze volstrekt unieke vondst nog in volle gang. Onze onderzoeksgroep wordt geleid door hoogleraar prof. dr. Anne Schulp en heeft de beschikking over de modernste onderzoekstechnieken. Jimmy de Rooij is de hoofdonderzoeker die zijn vierjarige PhD-onderzoek aan de skeletten heeft kunnen wijden. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met vele gerenommeerde onderzoeksinstituten elders in Nederland en ver daarbuiten. Onder meer met de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit, TU Delft, Universiteit van Bonn, Universiteit van Frankfurt, verschillende musea in de Verenigde Staten en Canada en Canon Europe.
Maak kennismet onze experts
In een reeks interviews voor Triceratops TV delen experts van Naturalis hun kennis en inzichten over Triceratops. Deze boeiende gesprekken onthullen de nieuwste ontdekkingen en onderzoeksresultaten, en bieden een uniek kijkje in het leven van deze fascinerende prehistorische reuzen.
Dinolabin LiveScience
Kijk mee met experts
In ons Dinolab zijn de botten van Triceratops zorgvuldig schoongemaakt voor presentatie. Nu wordt er gewerkt aan een andere vondst uit de Jura. Kom langs in het gratis toegankelijke Dinolab en stel onze experts al je vragen!
Triceratopson tour
In de zomer van 2024 kon je onze vijf triceratopsen los van elkaar bewonderen in vijf steden verspreid over Nederland.
Eén van de kudde kwam naar je toe!
De natuurmusea en bibliotheken van Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden hadden deze zomer een prehistorische gast. In samenwerking met deze partners zorgden we ervoor dat jong en oud, van noord tot zuid, oog in oog kon staan met een Triceratops.
Lees meer