Een kwartel ontleed

2 januari 2019
Becky aan het werk

Zo nu en dan word ik uitgenodigd voor een speciaal na-uur-evenement. Meestal is dit een live demonstratie van het leven, het type dat ik vroeger regelmatig in LiveScience in ons oude museum deed (en zal het opnieuw doen nadat ons nieuwe gebouw is geopend!). Ik vind het heel leuk om ze te doen. Een paar weken geleden heb ik astudy skin voorbereid voor 'Nacht van Ontdekkingen', een jaarlijks evenement gewijd aan kunst en wetenschap dat plaatsvindt in de stad Leiden. Ik was niet de enige, omdat veel Naturalis-collega's deelnamen: lezingen geven, quizes geven, bezoekers laten kennismaken met de fossielengeschiedenis van Nederland, deelnemen aan debatten, enz. En we waren slechts een klein onderdeel van de vele evenementen die gaande waren, van lichtshows en een zwevende sopraan in het kanaal tot livemuziek en zelfs tai chi.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Het thema van de avond was 'Tijd', het perfecte thema om een ​​exemplaar voor de collecties te maken! Telkens wanneer we een nieuw preparaat aan de verzameling toevoegen (of het nu een vogel, een zoogdier, een schaal of een insect is of een ander soort exemplaar), zetten we in feite een tijdstempel in de verzameling. Ik bereidde een gemeenschappelijke kwartel van de provincie Utrecht, gevonden in juni 2018. Deze vogel is totaal anders dan een kwartel uit de herfst, of een kwartel uit Limburg, of een kwartel uit Utrecht in 1918. Naast verschillende individuen zijn het verschillende geslachten. en leeftijden, voorkomend in verschillende gebieden en eet het eten van verschillende soorten zaden. Bezoekers van de collectie die de hele serie zien, kunnen dan conclusies trekken over hoe populaties van kwartels (of zoogdieren, of schelpen, of insecten) in de loop van de tijd veranderen. Misschien worden de exemplaren groter of kleiner, of veranderen ze van kleur, of beginnen ze ander voedsel te eten, of stoppen ze in de ene provincie en gaan ze naar de andere. Kwartels in Nederland fluctueren in aantal inwoners, wat tot uiting komt in de collectie. Ze nestelen in velden, worden beïnvloed door de timing van het hooien en het weer. Als de boer hooi gaat oogsten als de kwartel op eieren zit of jong is, worden de vogels vaak gedood. Ook worden in natte jaren veel minder jongen geproduceerd. Sommige kwartelpopulaties zijn dus hoog, en enkele jaren laag. Je ziet dit terug in de collectie hier bij Naturalis.

De voorbereidde kwartel was dood aangetroffen in de tuin van een huis in de buurt van Utrecht. De huiseigenaar had het aan Naturalis geschonken. Ik selecteerde deze vogel vooral vanwege de grootte uit de vriezer; hoewel zangvogels mijn favoriet zijn, maakt het kleine formaat het een beetje moeilijk voor bezoekers om te zien wat ik aan het doen ben. Maar de kwartel had zoveel te verduren; het was de perfecte keuze om te doen voor het publiek. Deze kwartel was een vrouw en had drie bijna volledig ontwikkelde eieren in haar eileider, en ik kon littekens op de eierstok zien die aangaven dat er al 4 eieren waren gelegd. Dit betekent dat ze een koppeling van minimaal 7 eieren zou hebben gemaakt! Verrassend genoeg liet de vogel op enkele plaatsen op het lichaam nieuwe veren groeien (rui). Ruien vergt veel energie, net als het produceren van jongen, dus bij de meeste vogels komen deze twee gebeurtenissen niet tegelijkertijd voor. Daarnaast controleerde ik de maag die een paar zaadjes bevatte, maar ook een flink aantal maagstenen. Deze kleine stenen worden gegeten (vooral door zaadetende vogels zoals kwartels) om hen te helpen voedsel in hun maag te malen. Uiteindelijk probeerde ik te onderscheiden hoe de vogel stierf. Er zat veel trauma aan vast, maar het was niet hetzelfde als geraakt worden door een auto of een raam, dat altijd in het hoofd zit. Deze vogel had een paar gaten in de huid, wat op 'dood door kat' wijst. Pet katten doden miljoenen vogels per jaar.

Er waren zoveel mensen die langskwamen om meer te weten te komen over kwartels, het belang van collecties en vogelbiologie dat ik die avond de studiehuid niet kon afmaken. Maar maandag in het laboratorium heb ik het gedaan! Nadat het is opgedroogd en vervolgens is gedesinfecteerd, is het de 579e kwartel in onze collectie. Het beste van alles is dat volgend jaar wanneer ons nieuwe gebouw wordt geopend, ik veel vaker voor het publiek zal kunnen werken. Ik kan niet wachten!

Geschreven door Becky Desjardins,

Preparateur, Naturalis Biodiversity Center