Hoog bezoek en de dodo-laag komt in zicht! Dodo-expeditie 2007

15 juli 2019
De put valt droog

Kenneth Rijsdijk - 12 augustus 2007- Het komische was dat we net die vrijdag voor zijn komst er eindelijk in geslaagd waren om onze dodopolder op de juiste diepte te brengen en droog te malen. Die konden we dus vol trots laten zien. Een enorme klus was het, en we zijn flink uitgelopen op onze planning. De stenenlaag die de dodobottenlaag bedekt blijkt dikker dan gedacht. Het gat beslaat 9 vierkante meter en met een meter grove keien en grind die de bottenlaag bedekt kom je al snel aan een 9 kuub stenen die met de hand weggehaald moeten worden. Dit is zwaar werk en ondertussen draaien de pompen op volle toeren om het wellende water weg te malen. Soms vallen pompen uit omdat de benzine op is of omdat ze verstopt geraakt zijn met planten, en dan hoor je weer even de palmbladeren ruizen in de wind en het nostalgische gekoer van de Buul Buul, in plaats van het geratel. Maar veel tijd voor ontspanning is er niet want immers het waterpeil stijgt snel in onze dodopolder zonder pompen, en moeten we doorgraven!
 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Na het bezoek van de vice-premier was het tijd voor ontspanning en zijn we op excursie gegaan naar de Morne Brabant, een prachtige 240 m hoge berg van een oude vulkaanpijp in de zuidwesthoek van Mauritius. Voorts genoten we van het strand en koraalrif op Flick en Flack.

Maar deze ochtend zijn we weer flink aan de slag gegaan! Eerst hebben we afscheid genomen van onze geohydroloog en held Perry. Dankzij hem hebben we het gat drooggekregen, bedankt Perry! Het was verder een hectische dag. Naast ons gat hebben we door de graafmachine een paar grote scheppen laten nemen die we beschreven en bemonsterden. Drie collegas van het Mauritiaans Suikerriet Onderzoeks Instituut waren aanwezig om bodemmonsters nemen om de chemische gesteldheid en de aanwezigheid van microben te onderzoeken. Ik was bezig met het tekenen van de bodemlagen in de schep van de graafmachine. Beth Shapiro nam monsters voor DNA onderzoek en Tamara hield zich bezig met de monsterregistratie.

Julian was samen met twee opgeruimde Mauritiaanse jongens bezig met het verder uitgraven van het gat. Dat blijft een behoorlijk ingewikkelde klus want de pomp moet dieper liggen dan het vlak waar we op gaan werken. Maar we moeten ook oppassen dat het pompgat niet te diep wordt (en we een gat maken in de kleilaag die het water van onder tegenhoudt).

Foto's: 'Perry legt minister Dullo uit hoe de put droog komt' en 'de put valt droog'.

Perry en de minister
De put valt droog

Francien en Ren waren bezig met het zeven en uitspoelen van bodemmateriaal. Het is ontzettend veel werk om de fossielen te verwerken want het bodemmateriaal is ook zo onvoorstelbaar fossielenrijk Maar daar mogen we pas woensdag over uitweiden ;-). We kregen gelukkig hulp met het zeven van twee vrijwilligers van het Mauritiaanse Wildlife Fund. In de schemering onder begeleiding van het vogelgezang ruimden we onze spullen op en verlieten we het moeras.

Foto's: werken in de put en het bemonsteren van de scoop.

Het bemonsteren van de scoop
Werken in de dodoput

Morgen gaan we eindelijk de laag wegschaven in het gat die over de dodobottenlaag ligt wie weet wat we dan gaan vinden!