Symposium Museumcollecties & AI

Sander Pieterse geeft een presentatie

Als afsluiting van het project Beeldherkenning als instrument voor museumcollecties organiseerde Naturalis op 16 mei 2022 een symposium. Hier deelden de deelnemende partijen de eerste resultaten en kon je de ontwikkelde modellen in actie zien. Dat laatste kan nu ook online: ga zelf aan de slag! 

Terugblik
en lessons learned

Na een inleiding over het project en de doelstellingen door projectleider Sander Pieterse, werd door projectcoördinator Annika Hendriksen uiteengezet hoe de verschillende herkenningsmodellen tot stand kwamen, van collecties selecteren tot data verzamelen en cleanen, inclusief de lessons learned van deze pilot. Vervolgens vertelde lead developer Maarten Schermer over AI, Machine Learning, en het trainen en beoordelen van de ontwikkelde herkenningsmodellen maar ook over de beperkingen van zulke modellen. Mónica Guimarães Cruz volgde daarop met de ontwikkeling van modellen specifiek voor de herkenning van Zuidoost-Aziatische dagvlinders ten behoeve van de inbedding van beeldherkenning in de workflow van het grootscheepse papillotten-project van Naturalis. Tot slot gaf Corine Bliek een presentatie over de pilot met de etnografische maskercollectie van Museon-Omniversum.

De tweede helft van de middag trapte Marjolijn van Beelen van Museum Volkenkunde af met een presentatie over het project Tag the picture van het NMvW, om de collectie foto’s van Nederlands-Indië met behulp van crowdsourcing én AI te taggen en toegankelijk te maken. Ellen van Bork belichtte het zilvermerkenproject van het Rijksmuseum, waarin zowel een  een database van keurmerken  als een herkenningsmodel voor merken van Nederlands worden opgezet. Beeldherkenning in de natuur en biodiversiteitsonderzoek kwamen aan bod in de presentatie van Laurens Hogeweg (Intel, Naturalis) waarin Waarneming.nl en ObsIdentify onder de loep werden genomen. Hierna vertelde Dan Stowell (Tilburg University, Naturalis) over het onderzoek naar diergeluiden, zoals vogelgeluiden, met behulp van AI en Machine Learning op het gebied van soortherkenning maar ook bijvoorbeeld conversatieanalyse. Rob Erdmann gaf tot slot een spectaculaire showcase van verschillende toepassingen van AI in het Rijksmuseum, zoals het opsporen van beschadigingen in schilderijen, het groeperen van collectie op visuele gelijkenis en het digitaal invullen van de ontbrekende delen van de Nachtwacht in de stijl van Rembrandt, waarna werd afgesloten met een korte paneldiscussie. De meeste presentaties zijn - in aangepaste vorm - te raadplegen op deze pagina.

De presentaties
staan hier

Mede mogelijk
dankzij

Eierencollectie

Het project en het symposium worden mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en NLBIF.

Meer
Informatie

Voor meer informatie over het symposium en het project kunt u mailen naar projectcoördinator Annika Hendriksen.