Charlotte Hartong

Charlotte Hartong

Binnen de sector Entomologie houd ik me als collectiebeheerder hoofdzakelijk bezig met het beheer en behoud van de Hemiptera, Odonata en Orthopteroidea collecties, evenals het faciliteren van (internationaal) onderzoek naar deze groepen.
Als museoloog (MA) werk ik al jaren graag in museumdepots. De vele kasten en lades vol objecten (en nóg meer labels) bieden een praktisch eindeloze hoeveelheid aan verhalen en onderzoeksvragen.  Zo is er elke dag iets nieuws te ontdekken.

 

Keywords

Museologie, Collectiemanagement, Hemiptera, Odonata, Orthopteroidea

Charlotte Hartong, MA

Collectiebeheerder Hemiptera, Odonata en Orthopteroidea
charlotte.hartong@naturalis.nl
+31 (0)71 751 9105
LinkedIn

52.164888, 4.4728894

De
collectie

De collectie van circa 2,5 miljoen exemplaren bestaat uit de snavelinsecten (wantsen, cicaden en plantenluizen), libellen, en sprinkhaanachtigen (sprinkhanen, krekels, bidsprinkhanen, wandelende takken, oorwormen, kakkerlakken en termieten).

De Hemiptera collectie (snavelinsecten) telt ongeveer 1.500.000 exemplaren. De Odonata collectie (libellen) bestaat uit zo’n 300.000 exemplaren. De Orthopteroidea collectie (sprinkhaanachtigen) bevat nog eens 650.000 exemplaren, en is verder onderverdeeld in: Orthoptera (sprinkhanen en krekels), Mantodea (bidsprinkhanen), Blattodea (kakkerlakken), Phasmodea (wandelende takken en bladeren), Dermaptera (oorwormen) en Isoptera (termieten). 
De verschillende deelcollecties worden gebruikt door diverse (inter)nationale onderzoekers, bijvoorbeeld voor taxonomisch of ecologisch onderzoek. Zo draagt de collectie bij aan het begrijpen en beschrijven van de biodiversiteit in de natuur.

Detail van een cicade
Koppen van sprinkhanen met verschillende kleurpatronen

Actuele
onderwerpen

Een selectie van de onderwerpen waar ik me op dit moment mee bezig hou.

ARISE logo rond

ARISE: Nederlandse soorten kennen en herkennen

In het project ARISE bouwt Naturalis samen met het Westerdijk Instituut en de universiteiten van Amsterdam en Twente aan een infrastructuur die alle (meercellige) Nederlandse soorten kan herkennen en in kaart brengen. Elke soort, op elke manier, snel, en…
Lees meer
Het holotype van een cicadasoort
24 augustus 2022

Snavelinsecten op de foto

Dit is hem dan: Pseudaufidus trifasciatus, een cicadensoort die in 1957 werd beschreven door de Leidse entomoloog en curator H.C. Blöte. De cicade op de foto is niet zomaar “een” exemplaar van die soort, het is het zogeheten holotype: het exemplaar dat…
Lees meer