Hemiptera

Kroondragende wants

Hemiptera, ook wel snavelinsecten of halfvleugeligen, bevatten drie subordes: Heteroptera (wantsen), Auchenorrhyncha (cicaden) en Sternorrhyncha (plantenluizen). De collectie zelf is echter nog opgedeeld volgens een oude indeling, in Heteroptera en Homoptera. De collectie bestaat uit 1.500.000 exemplaren. Naast de wereldcollectie is er een aparte collectie Nederland. Naast Nederland zijn de belangrijkste geografische zwaartepunten Europa, Zuidoost-Azië, Suriname/Antillen, en tropisch Afrika. De collectie is op het niveau van familie, subfamilie, genus en soort alfabetisch gerangschikt.

Wilt u onderzoek doen met de halfvleugeligencollectie van Naturalis?
Collectiebeheerders zijn Luc Willemse en Charlotte Hartong

Geschiedenis

Net als de andere insectencollecties van Naturalis is de Hemiptera collectie voortgekomen uit een fusie van drie grote zoölogische collecties in Nederland: Leiden (RMNH), Amsterdam  (ZMA) en Wageningen (WAU). Deze collecties zijn op hun beurt weer gevormd door historische expedities en door schenkingen van particuliere onderzoekers. Nog steeds groeit onze collectie door overdracht van waardevolle privé-collecties.

La met kakkerlakken
Cicades

Hoogtepunten

 

 

De vijf groepen met de meeste typen in de collectie zijn Harpactorinae (Heteroptera: Reduviidae), Pentatominae (Heteroptera: Pentatomidae), Coreinae (Heteroptera: Coreidae), Cicadidae (Homoptera) en Cicadellidae (Homoptera). Een aantal van de mooiste exemplaren vindt u terug bij de Topstukken van Naturalis.

Cicade met een rode neus
Waterschorpioen

Belangrijkste
publicaties

De collectie wordt gebruikt door onderzoekers wereldwijd voor uiteenlopende zaken, zoals ecologie, fylogenetica of faunistiek. Een belangrijk doel is taxonomie: het begrijpen en beschrijven van de enorme diversiteit aan soorten die in de stad en natuur voorkomen. Daarnaast heeft de collectie Nederland een belangrijke basis gevormd voor de Verspreidingsatlas Nederlandse wantsen die tussen 2002 en 2021 in 6 delen in verschenen.

Projecten

Het holotype van een cicadasoort
24 augustus 2022

Snavelinsecten op de foto

Dit is hem dan: Pseudaufidus trifasciatus, een cicadensoort die in 1957 werd beschreven door de Leidse entomoloog en curator H.C. Blöte. De cicade op de foto is niet zomaar “een” exemplaar van die soort, het is het zogeheten holotype: het exemplaar dat…
Lees meer
Medewerker die een karretje met alcoholpotten over de gang duwt

Het vloeistofproject maakt een grote inhaalslag

Bij Naturalis bewaren we een deel van onze objecten op vloeistof in verband met conservering van weke delen. Sommige potten zijn meer dan 200 jaar oud. Door verdamping zakt het vloeistofniveau langzaam maar zeker en hiervoor is op continue basis monitoring…
Lees meer
Roofvlieg, superscherp in beeld dankzij gestapelde foto's

Picturae & Naturalis Insecten in beeld

De biodiversiteit staat wereldwijd onder druk, en dus is kennis over die biodiversiteit belangrijker dan ooit. Om die kennis goed te kunnen delen en gebruiken, moeten natuurhistorische collecties digitaal beschikbaar zijn. Wij hielpen het Nederlandse…
Lees meer