Hemiptera, ook wel snavelinsecten of halfvleugeligen, bevatten drie subordes: Heteroptera (wantsen), Auchenorrhyncha (cicaden) en Sternorrhyncha (plantenluizen). De collectie zelf is echter nog opgedeeld volgens een oude indeling, in Heteroptera en Homoptera. De collectie bestaat uit 1.500.000 exemplaren. Naast de wereldcollectie is er een aparte collectie Nederland. Naast Nederland zijn de belangrijkste geografische zwaartepunten Europa, Zuidoost-Azië, Suriname/Antillen, en tropisch Afrika. De collectie is op het niveau van familie, subfamilie, genus en soort alfabetisch gerangschikt.
Geschiedenis
Net als de andere insectencollecties van Naturalis is de Hemiptera collectie voortgekomen uit een fusie van drie grote zoölogische collecties in Nederland: Leiden (RMNH), Amsterdam (ZMA) en Wageningen (WAU). Deze collecties zijn op hun beurt weer gevormd door historische expedities en door schenkingen van particuliere onderzoekers. Nog steeds groeit onze collectie door overdracht van waardevolle privé-collecties.
Hoogtepunten
De vijf groepen met de meeste typen in de collectie zijn Harpactorinae (Heteroptera: Reduviidae), Pentatominae (Heteroptera: Pentatomidae), Coreinae (Heteroptera: Coreidae), Cicadidae (Homoptera) en Cicadellidae (Homoptera). Een aantal van de mooiste exemplaren vindt u terug bij de Topstukken van Naturalis.
Belangrijkstepublicaties
De collectie wordt gebruikt door onderzoekers wereldwijd voor uiteenlopende zaken, zoals ecologie, fylogenetica of faunistiek. Een belangrijk doel is taxonomie: het begrijpen en beschrijven van de enorme diversiteit aan soorten die in de stad en natuur voorkomen. Daarnaast heeft de collectie Nederland een belangrijke basis gevormd voor de Verspreidingsatlas Nederlandse wantsen die tussen 2002 en 2021 in 6 delen in verschenen.
- Aukema, B. & Hermes, D.J. 2002-2021. Verspreidingsatlas Nederlandse wantsen (Hemiptera: Heteroptera)
- Duffels, J.P. (2018). Revision of the cicada genus Dilobopyga (Hemiptera, Cicadidae) from Sulawesi and the Moluccas, Zootaxa, 4409 (1)