Fonds Pontium voor systematische zoölogie

Kevers uit de collectie

Het Fonds Pontium is een aan Naturalis gelieerd fonds ten behoeve van zoölogisch onderzoek, met name in de zogeheten alfa-taxonomie. Een toekenning ligt in het algemeen tussen de €1000,- en €2500,-. De stichting is geregistreerd bij de KvK met het RSIN 862206546.

Het bestuur van het Fonds bestaat uit:
Erik Smets (Voorzitter), Willem Renema (Vice-voorzitter), José Joordens (Penningmeester) en Vincent Kalkman (Secretaris)

Contact:  +31 (0)71 751 7373, vincent.kalkman@naturalis.nl

Algemene
Richtlijnen

Projecten die in aanmerking komen kunnen onderzoeksprojecten zijn, verzamel-expedities, de reiskosten voor bezoeken aan andere instituten, laboratorium-analyses of publicatiekosten. Het fonds is niet bedoeld voor bezoeken aan conferenties en symposia, of voor het betalen van loonkosten. De deadlines zijn 1 februari en 1 september van elk jaar. De aanvraag moet duidelijk laten zien hoe het project bij zal dragen aan de systematische zoölogie in het algemeen en de taxonomie bij Naturalis in het bijzonder. 

Aanvragen moeten gebruik maken van dit aanvraagformulier, dat ingevuld opgestuurd moet worden naar de secretaris van het fonds. Bij de aanvraag dient ook een ondersteuningsverklaring van een Naturalis-medewerker te worden ingestuurd. 

Per aanvrager wordt slechts één project in behandeling genomen. Projecten die al zijn begonnen of afgerond voor de aanvraagdeadline komen niet in aanmerking voor beoordeling. Aanvragers moeten aantoonbare ervaring hebben met veldwerk en/of wetenschappelijk publiceren. 

Aanvragen moeten gedaan worden door degene die ook de ontvanger van de subsidie hoopt te worden. Als een project meer dan één persoon omvat, dient ieder voor zich een eigen aanvraag te doen en daarbij de eigen bijdrage aan het project duidelijk weer te geven. 

Voor het aangevraagde geldbedrag dient een gedetailleerd budget te worden aangeleverd, inclusief een overzicht van de totale kosten van de voorgestelde activiteiten. Als er subsidie uit andere bronnen is aangevraagd of toegekend, moet dit ook vermeld zijn in het budget. Eventuele persoonlijke financiële bijdragen van de aanvrager moeten ook in het budget staan (zie aanvraagformulier).

Als een project wordt uitgevoerd in dienst van een organisatie, dan dient de bijdrage van die organisatie vermeld te worden, en documenten die dat zichtbaar maken moeten worden bijgevoegd. 

Uiterlijk één maand na het einde van de gesubsidieerde tijdsperiode dient er een geschreven verslag gestuurd te worden naar het secretariaat van het fonds. Niet-gebruikte subsidie dient te worden teruggestort. 

In elke publicatie die voortvloeit uit de gesubsidieerde activiteit dient de naam van Fonds Pontium vermeld te worden. Ook in blogposts, filmpjes op websites etc over de expeditie zou de bijdrage van het fonds aangestipt moeten worden. 

Het bestuur behoudt zich het recht voor om aanvragen zonder opgave van redenen af te wijzen. 

Specifieke
richtlijnen

De aanvraag moet duidelijk maken of het project een nieuw onderzoek is, of een activiteit binnen al lopend of eerder uitgevoerde projecten. 

Alvorens met een verzamel-expeditie te beginnen, moet de aanvrager in het bezit zijn van alle benodige visa en vergunningen. Het ontbreken van zulke toestemmingen kan ernstige consequenties hebben voor zowel de onderzoeker als voor Naturalis. Verzameld materiaal is onderhevig aan de regelgeving van het Nagoya-protocol. Als de aanvrager aan een of meer van deze eisen niet voldoet, kan het Fonds Pontium daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen. 

Eventueel verzameld materiaal dient op een daartoe geschikt moment in een natuurhistorische collectie te belanden; hetzij die van Naturalis zelf, hetzij een in de aanvraag aangewezen instituut in het land waar het materiaal verzameld is. Alle bijbehorende documentatie en vergunningen horen daarbij. 

Veldwerk brengt risico's met zich mee, maar die zijn de verantwoordelijkheid van de aanvrager en niet van Fonds Pontium. Al het veldwerk van Naturalis dient zich aan de regels en richtlijnen van het instituut te houden. Alle informatie over wat die regels en richtlijnen zijn is te krijgen bij het Research Coordination Office.

Analyses
in het laboratorium

De kosten voor laboratorium-analyses kunnen een verschillende uitgaven betreffen, waaronder moleculair werk. De arbeidsuren vallen niet onder de vergoeding van het fonds, wat betekent dat het werk dat de labmedewerkers van Naturalis verrichten, vergoed moet worden vanuit het budget van een onderzoeksgroep. Als er moleculaire analyses worden uitgevoerd, moet een Naturalis-onderzoeker verantwoordelijkheid nemen voor de juiste documentatie, en dit ook expliciet vermelden in de ondersteuningsbrief bij de aanvraag. Als het project als doel heeft om barcodes te genereren, is het de verantwoordelijkheid van de Naturalis-onderzoeker om te zorgen dat ze in BOLD aangeleverd kunnen en zullen worden.

Formele
zaken

Bestuursleden van Stichting Fonds Pontium ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden voor het Fonds. Wel kunnen zij desgevallend een vergoeding ontvangen voor gemaakte onkosten.

Het beleidsplan van de Stichting is hier te vinden