Vincent Kalkman

Vincent Kalkman

Ik werk voor EIS Kenniscentrum insecten en Naturalis. Mijn interesse gaat uit naar verschillende insectengroepen maar mijn grootste liefde zijn de libellen. Vrijwilligers zijn essentieel voor bijna alle projecten waar ik aan werk en het ontsluiten van kennis over de natuur voor allerlei gebruikers is onderdeel van bijna al mijn werk.

Keywords

Conservatie, phylogeny, biogeography, New Guinea, Bhutan, libelles, waterjuffers, Odonata, hommels, insecten, Heteroptea

Dr. Ing. Vincent J. Kalkman

Projectleider
Evolutionaire Ecologie

vincent.kalkman@naturalis.nl
+31 (0)71 751 7373

Onderzoek

Ik wil begrijpen hoe historische en hedendaagse factoren de verspreiding en trend van insecten bepalen. Dit is niet alleen interessant vanuit een wetenschappelijk oogpunt, maar is ook cruciaal voor het effectieve behoud van biodiversiteit. Het verzamelen van betrouwbare distributie-informatie is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Hiervoor werk ik samen met Observado.org en Waarneming.nl, schrijf veldgidsen, draag bij aan de ontwikkeling van beeldherkenning en ondersteuning (amateur) specialist bij hun werk. Daarnaast ben ik secretaris van het Fonds Pontium.

In Nederland heb ik gewerkt aan verschillende insectengroepen waaronder hommels, beestjes en lieveheersbeestjes. Mijn voornaamste interesse is om te begrijpen hoe plantendistributies de verdeling en trend van phytophage-insecten bepalen. Hiervoor werken we momenteel aan een database met relaties tussen insecten en planten, die het verband beschrijft tussen planten en de 7.000 Nederlandse insectensoorten die zich hiermee voeden.

Mijn huidige werk aan libellen richt zich op de Himalaya-regio. Samen met Bhutaanse tegenhangers werk ik aan de taxonomie (beschrijven van nieuwe soorten en onbeschreven larven), fylogenie en biogeografie van de libellen en waterjuffers van deze regio.

Veldhommel
Bhutan

Actuele
topics

Een selectie van de topics waar ik aan werk.

Libelle

Libellen

Veel van mijn publicaties gaan over libellen. Ik heb veel gedaan aan de fauna van Europa (o.a. De EU Red List, Atlas of the European Dragonflies and Damselflies), Zuidwest Azië (vooral Turkije), New Guinea (o.a. veldgidsen voor juffers en libellen) en op…
Lees meer
Bhutan biodiversity project

Bhutan biodiversity project

Bhutanese and Dutch scientists are involved in a common effort to describe and better understand the biodiversity of Bhutan (Bhutan Biodiversity Project). This cooperation has since 2015 resulted in numerous small expeditions and the discovery and…
Lees meer
Kevers uit de collectie

Fonds Pontium voor systematische zoölogie

Het Fonds Pontium is een aan Naturalis gelieerd fonds ten behoeve van zoölogisch onderzoek, met name in de zogeheten alfa-taxonomie. Een toekenning ligt in het algemeen tussen de €1000,- en €2500,-. De stichting is geregistreerd bij de KvK met het RSIN…
Lees meer
Libelle

Libellen

Veel van mijn publicaties gaan over libellen. Ik heb veel gedaan aan de fauna van Europa (o.a. De EU Red List, Atlas of the European Dragonflies and Damselflies), Zuidwest Azië (vooral Turkije), New Guinea (o.a. veldgidsen voor juffers en libellen) en op…
Lees meer
ARISE logo rond

ARISE: Nederlandse soorten kennen en herkennen

In het project ARISE bouwt Naturalis samen met het Westerdijk Instituut en de universiteiten van Amsterdam en Twente aan een infrastructuur die alle (meercellige) Nederlandse soorten kan herkennen en in kaart brengen. Elke soort, op elke manier, snel, en…
Lees meer

Key
publicaties

  • Boudot JP & VJ Kalkman (2015). Atlas of the European dragonflies and damselflies. KNNV-Publishing, the Netherlands
  • Cuppen JGM, VJ Kalkman, G Tacoma-Krist (2017). Verspreiding, biotoop en fenologie van de Nederlandse lieveheersbeestjes (Coleoptera: Coccinellidae). Entomologische Berichten 77: 147-187
  • Kalkman VJ, JP Boudot, R Bernard, G De Knijf, F Suhling, T Termaat (2018). Diversity and conservation of European dragonflies and damselflies (Odonata). Hydrobiologia 811: 269-282
  • Kalkman VJ, KDB Dijkstra, RA Dow, FR Stokvis, J van Tol (2018). Out of Australia: the Argiolestidae reveal the Melanesian arc system and East Papua composite terrane as possible ancient dispersal routes to the Indo-Australian archipelago. International journal of odonatology 21: 1-14
  • Orr B & VJ Kalkman (2015). Field Guide to the dragonflies of New Guinea. Brachytron 17: 3-156
Alle publicaties in Google Scholar

In de
media

Vanaf 16 juni (zondagavond 21.00) wordt de Toren uitgezonden op NPO met in de eerste aflevering een hoofdrol voor ons werk in Bhutan. Bekijk de trailer van de serie

Volkskrant: Ontwikkeling automatische cameraval voor insecten

Bionieuws: Beeldherkenning en veldbiologie

Bhutan research