Lang leve de mammoet

Mammoetcollectie Naturalis

Geen alledaagse vondst: botten van mammoeten. Toch kun je ze ook zélf vinden. Gewoon in de Nederlandse grond onder je voeten. Ons land was ooit een steppe waar mammoeten samenleefden met hyena’s en leeuwen op de ‘Serengeti van het noorden.’ Naturalis beheert de grootste verzameling van mammoetbeenderen ter wereld. De mooiste staan straks op een ereplek in ons nieuwe museum.

Docu-serie De Toren

In onze collectietoren liggen miljoenen natuurschatten opgeslagen. Waar komen die natuurschatten vandaan? In de serie De Toren ga je mee op expeditie met ontdekkingsreizigers van toen en onderzoekers van nu. Tot en met 21 juli 2019 elke zondag om 21.10 uur op NPO2.

Kijk de serie online

De grootste collectie
mammoetfossielen

In de tweede aflevering van De Toren zoomen we in op de grootste collectie mammoetfossielen ter wereld. In dit artikel vertelt Natasja den Ouden, beheerder van deze collectie, over deze eeuwenoude objecten. 

Fossielen
op het strand

Met dit zomerse weer zijn we volop aan het strand te vinden. Dat is dé plek om te zoeken naar mammoetfossielen en natuurlijk schelpen.

Bekijk het filmpje

Auke Florian zoekt fossielen en schelpen op het strand

Topstuk
Mammoetskelet

De wolharige mammoet is het icoon van het ijstijdvak. Uit Nederland zijn vele honderdduizenden fossiele overblijfselen bekend: tanden, kiezen en skeletdelen. Lees meer over onze collectie mammoetfossielen op Naturalis Topstukken.

Naar topstukken.naturalis.nl

Slagtanden mammoetskelet Naturalis
Illustratie van een mammoet

Kennisplatform
detoren.tv

Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Het (onontdekte) leven in de diepzee. De Toren is een zesdelige docu-serie over het verhaal achter de natuurschatten uit onze collectie, tezamen met vier online verhalen. De online verhalen kun je ontdekken op detoren.tv.

Naar detoren.tv

Plankton
Mammoetdrol

Buitengewone
reizen

Onze onderzoekers werken wereldwijd om de natuurlijke rijkdom op aarde te beschrijven, te begrijpen en te behouden. Ze reizen naar alle uithoeken van de wereld. Onder strikte voorwaarden verzamelen zij de natuur en leggen deze vast, met als doel de verbazingwekkende rijkdom te kunnen begrijpen. Naturalis Scientific Expeditions maakt het mogelijk onderdeel te zijn van deze buitengewone reizen.

Lees meer

Naturalis Scientific Expedition Bhutan
External video URL