Virtueel
museum

Naturalis is altijd open

Vanaf nu is Naturalis altijd geopend! Dat betekent dat je topstukken zoals T. rex Trix kunt bewonderen wanneer je maar wilt. Gewoon, vanuit huis! In het virtuele museum nemen Naturalisonderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken een stop bij verschillende hoogtepunten.

Bezoek het virtueel museum

Prof. dr. Freek Vonk met T. rex Trix in Naturalis
External video URL
Atrium Naturalis

Natuurwijzer
onze online encyclopedie

Wat wil jij vandaag ontdekken?

Met de Naturalis Natuurwijzer kun je altijd en overal meer ontdekken en leren over de rijkdom van de natuur. Elk onderwerp biedt aanknopingspunten om verder te verkennen en de vele, tot de verbeelding sprekende afbeeldingen, blijven je nieuwsgierigheid prikkelen.

Naar de Natuurwijzer

Plompe lori

Topstukken
uit onze collectie

Onze verzameling online

Met meer dan 42 miljoen objecten is onze collectie van grote maatschappelijke, historische en wetenschappelijke waarde. Onze onderzoekers en collectiebeheerders selecteren steeds weer de mooiste of meest bijzondere objecten om die online een plek te geven. 

Neem een kijkje

Quetzal
Naaldzeekat

De Toren
Docu-serie

In onze collectietoren liggen miljoenen natuurschatten opgeslagen. Waar komen die natuurschatten vandaan? In de zesdelige serie De Toren ga je mee op expeditie met ontdekkingsreizigers van toen en onderzoekers van nu. In onderstaande dossiers vind je meer informatie per aflevering.

Kijk de serie direct online

Vincent Kalkman in Bhutan (foto: Bureau Voorlichting/Naturalis)

Lang leve onze verzamelaars

Om te weten wat we moeten behouden aan biodiversiteit en natuurlijke rijkdommen, moeten we eerst goed weten wat er is. Onze wetenschappers-verzamelaars inventariseren de natuur wereldwijd. Onze enorme collectie en onze schat aan natuurhistorische data…
Lees meer
Sylvia Mota de Oliveira in de Amazone

Lang leve bomen en planten

Een hectare Amazone-bos bevat soms meer dan driehonderd verschillende soorten bomen. Hoe komt dat? En waarom is dat zo? Hoeveel bomen zijn er eigenlijk in totaal in de Amazone? Onze onderzoekers Sylvia en Hans duiken diep het regenwoud in om antwoorden te…
Lees meer
Mammoetcollectie Naturalis

Lang leve de mammoet

Geen alledaagse vondst: botten van mammoeten. Toch kun je ze ook zélf vinden. Gewoon in de Nederlandse grond onder je voeten. Ons land was ooit een steppe waar mammoeten samenleefden met hyena’s en leeuwen op de ‘Serengeti van het noorden.’ Naturalis…
Lees meer
Nicole de Voogd doet onderzoek onder water

Lang leve de oceanen

Waarom heet onze planeet eigenlijk ‘Aarde’ terwijl ruim zeventig procent van het oppervlak bedekt is met water? Zeker tienduizenden onderzeese levensvormen kennen wij nog niet. En misschien veel meer dan dat. Marien biologen Nicole de Voogd en Katja…
Lees meer
Dodo

Lang leve de dodo

De dodo stierf razendsnel uit door toedoen van de mens, nog voordat hij beschreven was door de wetenschap. Dodo-specialisten proberen dat nu alsnog te doen. We weten nu dat de dodo niet dik en gedrongen was, maar fier rechtop liep en verwant is aan de duif…
Lees meer

Dierenzoeker
op expeditie in je tuin of op je balkon

De Dierenzoeker in Het Klokhuis

Er bestaan wel duizenden diersoorten. Als je een beestje in de natuur tegenkomt, hoe weet je dan welke soort het is? Maurice van Het Klokhuis heeft op zijn telefoon de Dierenzoeker app. Samen met een bioloog en de Dierenzoeker gaat hij op pad. Wat komen ze tegen? Ze laten in ieder geval het verschil tussen een zweefvlieg en een wesp zien!

Bekijk de aflevering

Kind met loep in de natuur
Wesp

Evolutie vanuit je huiskamer
Google Arts & Culture

Eilandevolutie

Op eilanden zit de evolutie in een snelkookpan. Het is aanpassen of uitsterven. Op geïsoleerde plekken leven soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. En die soorten zien er soms bizar uit. Leer er meer over vanuit je luie stoel.

Naar Google Arts & Culture

Dodo model