Waarom heet onze planeet eigenlijk ‘Aarde’ terwijl ruim zeventig procent van het oppervlak bedekt is met water? Zeker tienduizenden onderzeese levensvormen kennen wij nog niet. En misschien veel meer dan dat. Marien biologen Nicole de Voogd en Katja Peijnenburg onderzoeken biodiversiteit onder water. Voordat er te veel leven verdwijnt zonder dat we het gevonden hebben.
Het belangvan onze oceanen
Negenennegentig procent van het leefgebied op aarde bestaat uit water. En we weten nog zo weinig van die enorme blauwe wereld net onder onze neus. In de vierde aflevering van De Toren volgen we twee van onze marien biologen: Katja Peijnenburg en Nicole de Voogd. Lees, bekijk of luister hieronder interviews met Katja en Nicole en verdiep je in de diepzee.
Lang leve Nicole de Voogd
Lang leve de spons
Lang leve plankton
TopstukNeptunusbeker
In de vierde aflevering van De Toren speelt de Neptunusbeker, Cliona patera, een hoofdrol. Lees meer over deze enorme spons op Naturalis Topstukken.
Zonder planktongeen vis
Leven houdt elkaar in leven. Biodiversiteit heet dat. En dat geldt ook voor het leven in de oceanen. Want zonder plankton, geen vis. Daar weet onze onderzoeker Katja Peijnenburg alles over.
Hoe belandde Nicolein de wetenschap?
Tijdens haar eerste keer snorkelen kwam Nicole in aanraking met een wereld die zij nog helemaal niet kende. Meteen besloot ze: daar wil ik meer over weten!
Kennisplatformdetoren.tv
Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Het (onontdekte) leven in de diepzee. De Toren is een zesdelige docu-serie over het verhaal achter de natuurschatten uit onze collectie, tezamen met vier online verhalen. De online verhalen kun je ontdekken op detoren.tv.
Buitengewone reizen
Onze onderzoekers werken wereldwijd om de natuurlijke rijkdom op aarde te beschrijven, te begrijpen en te behouden. Ze reizen naar alle uithoeken van de wereld. Onder strikte voorwaarden verzamelen zij de natuur en leggen deze vast, met als doel de verbazingwekkende rijkdom te kunnen begrijpen. Naturalis Scientific Expeditions maakt het mogelijk onderdeel te zijn van deze buitengewone reizen.