Welkom bij De Groene Loper

Logo Groene Loper

Door klimaatverandering, milieuvervuiling en verstening verliezen we in een rap tempo veel verschillende soorten planten, dieren, schimmels en micro-organismen. Dit wordt biodiversiteitsverlies genoemd en gebeurt zowel in natuurgebieden als in de stad. De natuur heeft jouw hulp dus hard nodig! Ben jij ook benieuwd hoe jij kan helpen? Op deze pagina vind je verschillende manieren om in je eigen tuin, balkon of dakterras een Groene Loper uit te rollen en zo de natuur weer te laten floreren!

Meld je aan voor de Groene Loper!

De Hogeschool van Amsterdam wil graag meer leren over wat mensen drijft om de biodiversiteit te helpen en zoekt daarom stadsbewoners die deel willen nemen aan hun Groene Loper onderzoek. Dus, was jij van plan om een Groene Loper uit te rollen en wil je de onderzoekers ook meteen een handje helpen? Meld je dan hier aan en lees meer over wat het onderzoek inhoudt!

Natuur in
eigen handen

De verstoring van de balans en het verlies van biodiversiteit komt met name door menselijk handelen dus het herstellen van de biodiversiteit ligt ook in onze handen. Gelukkig hechten de meeste mensen waarde aan een omgeving vol biodiversiteit en is er dichtbij huis al veel winst te behalen. Wist je bijvoorbeeld dat de oppervlakte van alle Nederlandse tuinen bij elkaar opgeteld wel tien keer groter is dan het nationale park de Hoge Veluwe? Door onze tuinen, balkons en terrassen natuurvriendelijk te maken kunnen we samen een heel nieuw (stads)natuurgebied aanleggen!

Een groene loper
uitrollen

Begin in jouw wijk door samen een groene loper uit te rollen voor de natuur in jouw straat. Waar op een rode loper VIPs worden ontvangen, kun je op een groene loper VIBs (very important beestjes) verwachten. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer VIBs zich zullen laten zien op jullie groene loper.

Persoon is aan het tuinieren op balkon
Wilde kievitsbloem

Help de natuur
in jouw omgeving

Om een groene loper uit te rollen, hoeft niet iedereen alles uit de kast te halen en hetzelfde te doen. Waar jij misschien enthousiast wordt van het planten van meer biologische en inheemse plantjes, wordt jouw buur wellicht blijer van een waterplekje maken voor vogels en insecten. Kies daarom hieronder vooral iets wat je leuk vindt en wat voor jou haalbaar lijkt. Je hoeft zeker geen groene vingers te hebben en het resultaat kan er bovendien natuurlijk, sfeervol en netjes uitzien!

Inheemse planten

Bloei op van biologisch en inheems!

Een groene loper uitrollen doe je natuurlijk door meer groen te planten op balkon of in je tuin. Planten hebben een hele belangrijke functie voor de lokale biodiversteit, zo bieden ze voedsel en beschutting voor verschillende dieren. Maar welke planten…
Lees meer
Vrouw slaapt in een hangmat op balkon

Doe eens even lekker niks

Staan er al planten in jouw tuin? Dan zit het meeste werk er op en kan je lekker achterover leunen. Wanneer een tuin al groen is met verschillende soorten biologische en inheemse planten heeft de biodiversiteit er het meeste baat bij wanneer je de natuur…
Lees meer
schep in de grond

Draag je steentje bij door een steentje weg te nemen

Op zoek naar een koelere en levendigere tuin? Dan is het tijd om te gaan ontharden! Maar wat houdt dat eigenlijk in? Ontharden betekent kort gezegd dat je ‘harde’ en weinig waterdoorlatende materialen als tegels, steen of kunstgras vervangt door iets dat…
Lees meer
lieveheersbeestje op een steel opweg naar bladluizen

Minder gif, meer leven

Bestrijdingsmiddelen (gif) en schoonmaakmiddelen worden soms ingezet in de tuin om planten en ongedierte te bestrijden. Maar, wat is eigenlijk het gevaar hiervan? En wat kan jij in jouw tuin, balkon of dakterras doen om het gebruik van deze middelen te…
Lees meer
Geveltuintje

Groen aan de gevel

Wanneer een woning direct aan de stoep grenst, kan er een geveltuin aangelegd worden. Een geveltuin is een strook groen tegen de gevel van een woning. Omdat een geveltuin in de stoep wordt aangelegd wordt deze ook wel een ‘stoeptuin’ genoemd. Wat de…
Lees meer
2 kinderen zoeken naar dieren in een vijvertje

Verfris je tuin met een waterplek

Een waterplek in de tuin is als een levendig juweel dat de biodiversiteit verrijkt. Een waterplek kan een vijver zijn, maar bijvoorbeeld ook een teil of grote plastic kuip. Zelfs een kleine waterplek kan een groot verschil maken. Gelukkig is het aanleggen…
Lees meer

De VIBs
op de foto

Om te zien hoeveel impact we bij elkaar maken, kun je zoals paparazzi bij VIPs op een rode loper doen, ook de gasten op jullie groene loper in beeld brengen. Door foto’s te maken van een soort en deze in de ObsIdentify app te zetten kun je niet alleen leren om welke soort het gaat, maar ook bijhouden hoeveel meer er allemaal al bloeit, kruipt en zoemt in jouw wijk.

Veldhondstong
Scheefbloemwitje

Verborgen
stadsnatuur

Hoewel je in de stad misschien geen natuur verwacht, is er meer natuur te vinden dan je denkt! Naast vogels, egels en struiken is er ook veel verborgen stadsnatuur zoals stoepplantjes, mossen, schimmels en bodemdieren. Een goede balans van al dit leven is belangrijk voor onze gezondheid omdat dit bijdraagt aan schone lucht, schoon water, bodemkwaliteit en de bestuiving van voedsel.

Paardenbloemen in de stad
Boom met dooiermos

Iedereen
werkt mee

De Groene Loper is onderdeel van het project Verborgen Stadsnatuur, een project dat bedoeld is om mensen te betrekken bij het stimuleren van biodiversiteit in de stedelijke omgeving. Naturalis werkt daarvoor onder anderen samen met verschillende ecologen en gedragsonderzoekers. De Groene Loper is een initiatief van Naturalis en de Hogeschool van Amsterdam.