Ze was al in 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar, maar na wat pandemie-gerelateerde vertraging spreekt prof. dr. Barbara Gravendeel vandaag eindelijk haar oratie uit aan de Radboud Universiteit.
Plantenin de stad
Barbara Gravendeel bestudeert de evolutie van planten, en vecht moedig tegen de ‘plantenblindheid’: het onvermogen om planten op waarde te schatten of zelfs maar te herkennen. Onder gewone mensen komt het veel voor, maar zelfs biologen hebben er last van, blijkt uit Gravendeels geduldige turven van de vakpers.
En dat terwijl je overal, ook in de stad, tussen de planten zit, en ze zoveel moois te vertellen hebben. ‘Veel stadsplanten en -dieren kunnen zich aanpassen met een snelheid van Darwin niet van had kunnen dromen’, stelt ze in haar oratie. Dat is belangrijk, want steden vormen unieke ecosystemen, een internationale grabbelton aan soorten, en meer dan de helft van alle mensen woont in de stad.
Groeneren koeler
In haar onderzoek legt ze verschillen bloot tussen soorten die in of juist buiten de stad wonen, of helpt ze met het herkennen van het stuifmeel van oprukkende exoten als glaskruid die gemakkelijk hooikoorts veroorzaken. Lees meer
Uiteindelijk moeten dat soort inzichten leiden tot groenere steden, die door de verkoelende werking van de planten beter bestand zijn tegen een opwarmend klimaat. ‘We moeten de natuur inzetten als partner, in plaats van benaderen als vijand’, aldus Gravendeel. Dat betekent ook dat normen over hoe de openbare ruimte eruit moet zien, herzien moeten worden. ‘Het doel is om stedelijk groen langzaam maar zeker uit te laten groeien tot klimaatadaptieve stadsjungles.’
Meer informatie
- De persoonlijke profielpagina's van Barbara Gravendeel bij Naturalis en de Radboud Universiteit.
- Meer over het stadsvergroeningsproject BENIGN, waar Gravendeel met collega's uit Leiden en Nijmegen aanwerkt.
- Volgende week is er op Naturalis een symposium over onderzoek naar hop waar Gravendeel bij betrokken is.