Caribisch Nederland kent een lange geschiedenis van taxonomisch onderzoek, te beginnen met soortbeschrijvingen door Pallas (1766). De afgelopen decennia is er veel natuurhistorisch onderzoek van Caribisch Nederland gepubliceerd door wetenschappers verbonden aan Naturalis Biodiversity Center. De meeste onderzoeken waren gebaseerd op verzameld materiaal, terwijl het huidige onderzoek zich richt op de fylogenie en ecologie van riforganismen, waarvoor vers verzameld materiaal en digitale documentatie (foto's, video) wordt gebruikt.
Foto: De symbiotische garnaal Pseudopontonides principis (Criales, 1980) op zwart koraal. Curaçao, foto C.H.J.M. Fransen, 2013.
Samenvatting
Vijf medewerkers van de groep hebben zich op dit gebied toegelegd met onderzoek naar mariene ongewervelden. Aspecten van de gezondheid van koraalriffen worden onderzocht via associaties tussen gastkoralen en ongewervelde symbionten; soortengemeenschappen via de ontdekking van nieuwe soorten, nieuwe locaties en de identificatie van invasieve soorten; en de evolutie van de ondergrondse eilandfauna via interstitiële ongewervelden in marien zand en terrestrisch grondwater.
Met wiewerken we samen?
Aan dit project werken we samen met zes Caraïbische organisaties:
- Substation Curacao
- Caribbean Netherlands Science Centre op St. Eustatius
- St. Eustatius National Parks (STENAPA) op St Eustatius
- Nature Foundation St. Maarten op St Maarten
- Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA) on Bonaire
- Carmabi Marine Research Station op Curaçao
- Dutch Caribbean Nature Alliance
We werken ook samen met:
In demedia
Springer Link (2017): Editorial: biodiversity of Caribbean coral reefs (with a focus on the Dutch Caribbean)