Grootste platform voor diergeluiden nu met Naturalis-AI

1 november 2024
Een zingende vogel met twee computer-analyses over welke soort het is

Een nieuw vogelzangherkenningsalgoritme draait nu live online op Xeno-canto, de grootste open-access collectie van dierengeluiden ter wereld. Wanneer onbekende vogelopnames vanuit Europa worden geüpload, geeft het algoritme – ontwikkeld bij Naturalis – suggesties van welke vogel het waarschijnlijk is.

Volg onze verhalen

FacebookInstagramYouTube

Vogelgeluiden
online

Het algoritme is ontwikkeld door Naturalis-onderzoeker Dr. Burooj Ghani als onderdeel van het GUARDEN-project. Het is nu toegankelijk via Xeno-canto, een website die bekend is bij veel vogelaars, maar minder bij het grote publiek. Sinds 2006 is Xeno-canto dé plek om vogelgeluiden te delen als open data, en het is een belangrijke bron van opnames voor wetenschappelijk onderzoek en voor akoestische AI. Als je een app op je telefoon hebt die vogelzang herkent, wordt de AI vrijwel zeker gevoed door Xeno-canto.

Open
en Europees

AvesEcho

Wat er anders is aan deze nieuwe AI, genaamd AvesEcho, is dat het zich specialiseert in Europese vogels. Het is ook volledig open: iedereen kan de code bekijken en gebruiken. Bovendien is het geïntegreerd in Xeno-canto en zal het in de toekomst openbaar worden gemaakt via de ARISE-onderzoeksinfrastructuur. Ghani: “We hebben dit nieuwe algoritme voor vogelzangherkenning ontwikkeld door veel van de nieuwste deep learning-technieken te onderzoeken. Deze methoden zijn krachtig genoeg om wereldwijd toegepast te worden. Voor dit project hebben we het systeem zo aangepast dat het alle vogelsoorten bestrijkt die je in Europa kunt horen.”

Burooj Ghani

Delen met
vrijwilligers

Naturalis ontwikkelt AI-methoden voor geluiden, beelden, DNA en meer. Het audio-gebaseerde onderzoek wordt geleid door Dr. Dan Stowell, universitair hoofddocent in AI en biodiversiteit. Stowell: “Ik ben enthousiast om ons onderzoek beschikbaar te stellen aan de vele vrijwilligers die vogelgeluiden opnemen en deze vrij delen via de Xeno-canto-collectie. We willen deze tools gebruiken om biodiversiteit te monitoren, maar ook om mensen te helpen de natuur te ervaren. Ik hoop dat meer mensen gefascineerd raken door de dierengeluiden die we elke dag horen.”

Als volgende stappen in hun onderzoek zal het team methoden ontwikkelen om alle dierengeluiden op het land te herkennen – niet alleen vogels! Ze werken ook aan methoden om fijnere details te analyseren, zoals het automatisch identificeren van verschillende roepen en individuele kenmerken.

Meer
informatie

Meer informatie op de website van Xeno-Canto (Engels)

Meer weten over hoe Naturalis AI ontwikkelt voor soortherkenning: kijk bij AI for Nature (Engels)

 

Onze
onderzoekers