
Lang hebben we het niet geweten, maar nu moeten ze toch echt kleur bekennen: vroege zoogdieren hadden een donkerbruine vacht. Dat ontdekten een team internationale onderzoekers van onder andere Naturalis Biodiversity Center. Door onderzoek te doen naar zes verschillende fossielen, konden ze identificeren welke kleuren zoogdieren ten tijde van de dino’s gehad moeten hebben.
Donkere vachten
Sommige dinosauriërs hadden prachtige bonte veren, maar de zoogdieren die in dezelfde periode leefden, zagen er een stuk minder vrolijk uit. Donkere bruine tinten waren een lange tijd de enige kleuren die de vachten hadden. De onderzoekers analyseerden zes verschillende fossielen, van 165 tot 100 miljoen jaar geleden, en zagen dat ze allemaal een vergelijkbare, egale kleur hadden. In de fossielen bestudeerden ze de zogeheten melanosomen. Dat is microscopisch celmateriaal dat melanine bevat en de kleur van huid, vacht en veren bepaalt. De onderzoekers vonden met name de soort die bijdraagt aan bruine en zwarte tinten, en konden zelfs zien dat het met name de donkerbruine tinten waren die naar voren kwamen. De resultaten zijn gepubliceerd in de Science van deze week.
Pas na de dino'skregen vachten kleur
Eerder was al bekend dat vroege zoogdieren veel eigenschappen hadden van nachtdieren, zoals grote ogen en versterkte reukzintuigen, en de gevonden vachtkleur past precies in datzelfde plaatje. Ook nu zien we dat nachtdieren vaak een donkere egale huid of vacht hebben. er bestaat een donker bruinvermoeden dat zoogdieren pas na het uitsterven van de dino’s interessante vachtkleuren en patronen zijn gaan ontwikkelen, en toen ging het ineens heel hard. "De huidige zoogdieren hebben allerlei verschillende kleuren, maar die zijn er niet alleen om mooi mee te zijn. Het helpt ze om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, om gecamoufleerd te zijn of juist om op te vallen bij potentiële partners. Door te onderzoeken hoe de oudste zoogdieren eruit zagen, kunnen we meer leren over hun levens, en over hoe de huidige diversiteit ontstaan is.", legt onderzoeker Liliana D’Alba van Naturalis uit.

Nieuwoud zoogdier
De onderzoekers hebben ook meteen een nieuw oer-zoogdier ontdekt. De Arboroharamiya fuscus, waarbij “fuscus” refereert naar de donkere vacht kleur. Het betreft een klein, eekhoorn-achtig zoogdier dat doet denken aan de moderne vliegende eekhoorn. Het fossiel had een bijzonder goed bewaarde vacht en kon dus goed gebruikt worden voor analyse.

